Reklame


Grupa dece greškom ubijena u vazdušnom napadu u Avganistanu, saopštile Međunarodne bezbednosne snage za podršku. Avganistanski predsednik Hamid Karzai traži sveobuhvatu istragu.
Međunarodne bezbednosne snage za podršku (ISAF) saopštile su da je "greškom" ubijena grupa dece u vazdušnom napadu, četiri dana pošto je avganistanski predsednik Hamid Karzai predao izveštaj o pogibiji dece visokoj delegaciji avganistanskih zvaničnika i parlamentaraca kako bi pokrenuli sveobuhvatnu istragu o tome. 
Vojnici-NATO.jpg
Avganistanski zvaničnici pokazali su monstruozne fotografije osam mrtvih dečaka, od kojih je sedam bilo uzrasta od šest do 14 godina, a jedan je imao oko 18 godina.
Njih su ubili avioni NATO-a u dvostrukom napadu iz vazduha, dok su čuvali ovce po velikom snegu sakupljeni oko vatre kako bi se ogrejali, prenela je agencija Rojters.
Napad se desio u sredu prošle nedelje u blizini sela Giava, u distriktu Nadžrab, u istočnoj avganistanskoj provinciji Kapisa, što je po ko zna koji put podiglo tenzije između avganistanske vlade i NATO-a koji prevodi međunarodne koalicione snage u Avganistanu.
"U ovom trenutku, po našoj proceni, ne možemo da potvrdimo niti da negiramo s razumnom sigurnošću, direktnu povezanost s angažovanjem aviona NATO-a. Ipak, svaka smrt nevinih koja se ne povezuje s oružanim sukobom je tragedija", rekao je portparol ISAF-a, brigadni general Karsten Džejkobson.
Ujedinjene nacije su u februaru saopštile da je broj civila ubijenih i ranjenih u ratu u Avganistanu porastao za petinu u odnosu na posmatranu 2010. godinu i da je registrovano 3.021 žrtva u 2011, od kojih je broj civilnih žrtava u vazdušnim udarima povećan devet odsto, odnosno da je evidentirano 187 ubijenih Avganistanaca.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.