Reklame

Ruska vojska rasporedila je 14 borbenih aviona na Krim, a komandant NATO, američki general Filip Bredlov kaže da je vrlo zabrinut ruskom militarizacijom Krima.
NATO ZABRINUT: Rusija rasporedila 14 borbenih aviona na Krim!
Deset aviona tipa Su-27SM i četiri Su-30M2 u sklopu eskadrile od ukupno 30 aviona, služiće za potrebe na Krimu, objavila je ruska agencija TASS.
Avioni će biti stacionirani na aerodromu Belbek u Sevastopolju, u kojem je i matična luka ruske Crnomorske flote. 

Ruska vojska tvrdi da je aerodrom obnovljen i da je sada jedan od najmodernijih. 

Komandant NATO-a Filip Bredlov je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da Rusija militarizuje Krim i da je to pretnja celom regionu Crnog mora, javio je AFP. 

"Oprema se već postavlja na Krimu, krstareće rakete i protivvazdušne rakete mogu da dosegnu ceo region Crnog mora", rekao je Bredlov i dodao da strahuje od raspoređivanja nuklearnog oružja na Krimu i da NATO prati razvoj događaja na poluostrvu. 

Podsetimo, Rusija je pripojila Krim u martu nakon referenduma, a od tada do danas izgubljeno je 4.300 života, dok su odnosi Rusije sa Zapadom na najnižem nivou od Hladnog rata.

"Dovoljan broj ruskih vojnika na granici za invaziju na Ukrajinu"

Komandant NATO je rekao i da Rusija i dalje ima dovoljan broj vojnika stacioniran na ukrajinskoj granici da bi mogla da izvrši invaziju na tu zemlju, kao i da veliki broj Rusa obučava i savetuje pobunjenike na istoku Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Bridlav je obećao da će SAD pružiti podršku Ukrajini u slučaju "neposredne ruske pretnje" njenom suverenitetu. 

Dodao je da će suština strane pomoći Ukrajini biti povećanje kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga kroz interakciju sa američkom i evropskom komandom, prenosi agencija AP. 

Američki general je istakao da će SAD pomoći Kijevu u nalaženju diplomatskog rešenja za konflikt sa proruskim pobunjenicima na istoku, koji će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. 

Pored velikog broja ruskih vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, američki general je rekao i da je unutar te zemlje "i dalje prisutan veliki broj" Rusa "koji su primarno uključeni u obuku, savetovanje i pomoć proruskim snagama na istoku". 

Moskva sve vreme negira bilo kakvu direktnu ulogu u konfliktu u Ukrajini, u kojem je do sada poginulo više od 4.000 ljudi.

0 коментара:

Постави коментар