Reklame

Nedelju dana pošto je uočena moguća ruska podmornica kod Stokholma, švedske vlasti obustavile su potragu za misterioznim plovilom, ali su Skandinavci svetu jasno stavili do znanja da imaju strah od Rusije.
Evropa DRHTI od Vladimira Putina a ova podmornica je pravi dokaz!
Nije da Šveđani nisu jurnili nešto što ne postoji. Tokom napora da uđu u trag podmornici, švedski vojni zvaničnici izrazili su potpunu sigurnost da je strano plovilo nasilno upalo u njihove teritorijalne vode, a najviši državni vojni komadant situaciju je nazvao “zaje****”, piše "Biznis insajder". 
Bezuspešna potera za neprijateljskom podmornicom pokazala se kao jedan od najtežih podviga kojeg se svi pribojavaju, a Švedska je iz svega izašla praznih ruku.

Ipak, i pored svog neslavnog završetka incident je i te kako značajan iako Šveđani nisu otkrili ni kakvo polovilo su lovili, a kamoli njegovu svrhu i odredište.
Pretpostavimo da su Šveđani zaista tragali za ruskom podmornicom, nešto što nisu ni u jednom momentu direktno priznali, ali su pojedini anonimni zvaničnici ovu tezu izneli kao "nešto što se podrazumeva".

U poslednjih nekoliko meseci, Rusija je testirala suverenitet nekoliko svojih komšija i geopolitičkih rivala. Otet je estonski tajni agent i njihovi brodovi umešali su se u misiju finskog istraživačkog broda u međunarodnim vodama. Takođe, ruski avioni upali su u neuobičajeno napete konfrontacije sa američkom, estonskom, pa čak i japanskom vojskom.

Ovi icidenti podigli su nivo napetosti i upalili nekoliko alarma, ali švedski lov na podmornicu bila je najveća mobilizacija u skandinavskoj zemlji još od Hladnog rata. U pitanju je bila potpuna vojna reakcija na moguće rusko kršenje suvereniteta jedne evropske nacije.
- Ali, da si zaista uhvatili podmornicu, antiputinovksi blok imao bi neprocenjive pa čak i bez presedana motive da se suprotstavi Moskvi. To bi dovelo do hvatanja visoko pozicioniranih ruskih vojnih obaveštajaca ili tajnih agenata, zajedno sa opremom i informacijama koje su se nalazile na plovilu. I povrh svega, dokazalo bi se bez sumnje da Rusija nesmotreno krši suverenitet jedne evropske države sa kojom čak i ne deli granicu - piše sajt. 

Ali, lov nije osramotio Kremlj. Ako ništa drugo, otkrilo se koliko pojedine evropske zemlje veruju da im Rusija predstavlja unutrašnju pretnju.

Švedska je pokazala nervozu kada je reč o ruskoj politici, da je čak i mogućnost strane podmornice u svojom vodama bila dovoljan okidač da se krene u višednevnu potragu i utroše milioni.

Ne postoje dokazi da je ono za čim su tragali došlo iz Rusije, a čak nije posve sigurno ni da je u pitanju bila podmornica. Ali, izgleda da je predsednik Vladimir Putin odgovoran za strahove koji očigledno leže ispod čitavog incidenta.

- Putin izgleda može da natera evropske vojne komadante da opsuju čak i ako im se učinilo da je došlo do kršenja suvereniteta - navodi Biznis insajder. 
Čak je i eminentna novinska agencija Rojters, čitavu švedsku potragu okarakterisala kao “farsu” razdvajajući brigu Šveđana od stvarnih dokaza i napretka u pronalaženju plovila.

Putin ima i tu sposobnost da svoje potencijalne poraze pretvori u opipljive pobede - ili barem da nametne svoju volju na način koji ranije nije uspevao.

Rusiki predsednik u februaru je uzvratio Ukrajincima zbacivanje Viktora Janukoviča tako što je pripojio Krim. Rušenje malezijskog aviona MH17 za koje se sumnjiče proruski separatisti na istoku Ukrajine, sa oružjem iz Moskve, navuklo je gnev internacionalne zajednice, ali ni to nije sprečilo Kremlj da pošalje 5.000 vojnika na istok Ukrajine. Takođe, veliki prozapadni lider izabran je da preuzme vlast u Kijevu (Petro Porošenko), a Putin je odgovorio tako što je okrenuo Donbas u najnoviji “zamrznuti konflikt”.

- Švedski lov na podmornicu samo je mikrokosmos nečeg šireg. Ovoga puta Moskva je je odnela prednost, ali pobednički niz ne može da traje neograničeno, bumerang se jednom mora vratiti - zaključuje sajt.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.