Reklame

Kurdska televizija, objavila je da je u borbama ubijen kosovski Albanac Lavdrim Muhadžeri, koji se svojevremeno priključio džihadistima Islamske države, a njegovo telo pokazano je na programu te televizije.
Prema onome što je objavila kurdska televizija KNNC, Muhadžeri je umro od rana zadobijenih u borbama sa kurdskim odbrambenim snagama, prenosi Tanjug.
Kosovski Albanac Lavdrim Muhadžeri (24) iz Kačanika, koji je otišao u džihad u Siriju i tamo vršio brutalne zločine, objavio je krajem jula na Fejsbuku fotografije kako drži jednog sirijskog mladića i priprema se da mu nožem odseče glavu, a zatim odrubljenu glavu drži u rukama i pozira ispred kamere.
Muhadžeri je 2. avgusta, u intervjuu za dnevnik "Dita" iz Tirane, rekao da nije učinio ništa više nego što su tokom rata činili pripadnici OVK.


Kako su tada preneli prištinski mediji, taj ekstremista se opravdavao rečima da takvu kaznu predviđa Kuran.

On je rekao je da je 19-godišnjak kome je odsekao glavu "uhvaćen kao špijun, a prema Kuranu, za onoga koji izdaje muslimane" predviđena je egzekucija.

Najpoznatiji kosovski pripadnik ozloglašene ekstremističke organizacije Islamska država, u fokusu medija je bio prethodno u junu, jer je objavio fotografiju kako pali kosovski pasoš.

Prema navodima kosovskih medija, Muhadžeri, koji sebe naziva liderom albanskih boraca pripadnika ekstremističke Islamske države, radio je pre učešća u ratovima u Siriji i Iraku za američki KFOR u bazi Bondstil i za NATO u Avganistanu.

U vreme Ramazana 2013. učestvovao je u aktivnostima Islamske zajednice Kosova što potvrđuje nekoliko fotografija.

Navodno je prošle godine izabran za komandanta Albanaca koji pripadaju odmetnutom krilu ustanika protiv režima Bašara Al-Asada, ali ne onog dela koji traži demokratiju za Siriju, već onog koji Siriju vidi kao zemlju u kojoj će vladati šerijatski zakoni i grupe bliske Al-Kaidi.

Međutim, jedna osoba koja se vratila iz rata u Siriji, iz ratnih logora, u intervjuu za Ekspres negirala je da je Muhadžeri komandant, već kaže da je samo garant Albancima koji dolaze među džihadiste.

Prištinski mediji su 15. avgusta objavila da će za Muhadžerijem biti raspisana međunarodna poternica, pošto je Interpol prihvatio zahtev kosovskih vlasti da se uključi u sistem potrage.

Osnovni sud u Uroševcu traži Muhadžerija zbog sumnje da je izvršio terorističko delovanje i organizovao grupu koja treba da ratuje u Siriji i Iraku.

Prema navodima prištinskih medija, poslednjih nekoliko godina više od 200 kosovskih Albanaca je otišlo u džihad da se bori na strani radikalnih islamskih grupa.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.