Reklame

Poveći stomak “ukras” je velikog broja policajaca, i to onih koji su najizloženiji pogledima građana - uličnih pozornika, školskih policajaca i saobraćajaca.
Šetnja: Teško da bi ova tri beogradska policajca mogla da stignu nekog lopova
- Pre nekoliko meseci su me zaustavila dvojica “zadriglih” saobraćajaca na lokalnom putu između dva grada u unutrašnjosti. Opasači su im držali stomake. Nagodili smo se zbog prekoračenja brzine na 2.000 dinara. Deset minuta kasnije smo se sreli u lokalnoj pečenjari... Ali da su samo njih dvojica debeli, nego nema osobe koja gojazne policajce ne sreće na ulici, ispred škola... Najdebljeg sam sreo prošle godine u Guči. Toliko je debeo da je onako u uniformi na kojoj su pucali dugmići bio veća atrakcija od trubača - kaže za “Blic” Beograđanim M. V.
 
I dok većina policajaca svoju fizičku spremnost shvata ozbiljno i vredno trenira, pojedini ne samo da su zapustili svoju fizičku kondiciju nego je pitanje da li su sposobni da potrče za loptom, a kamoli za lopovom.


Prema zakonu, svi policajci jednom godišnje prolaze kroz test fizičke spremnosti. Ta obaveza, međutim, ne važi za starije od 45 godina, upravo one koji su i skloni debljanju, a do penzije ih čeka još osam godina koje uglavnom provode kao pozornici na ulici.
 
Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, kaže za “Blic” da većina policajaca ozbiljno shvata test fizičke spremnosti.
 
- Radi se tzv. Kuperov test koji podrazumeva trčanje 12 minuta i merenje putanje, sklekove i trbušnjake u određenoj minutaži i skok udalj. Ko ne položi test, ima mogućnost na ponovno ocenjivanje, ali ako i drugi test ne prođe dobija najnižu godišnju ocenu rada - 1, koja ga onemogućava u napredovanju. Ukoliko zaredom više puta policajac ima najnižu godišnju ocenu, ide na disciplinsku komisiju i može biti kažnjen umanjenjem plate ali ne može da dobije otkaz - kaže Mijailović.
 
On se slaže da ima dosta gojaznih policajaca, ali tvrdi i da fizička spremnost i ocena sa testa ne mogu da budu najvažnije merilo rada policajca.
 
Posledica stresa
Mijailović tvrdi i da gojazne policajce ne treba diskriminisati jer niko gojazan nije došao u MUP.
- Debljina je posledica stresa, zdravlja, putovanja. To što je neko debeo, ne znači da je loš policajac. Možda ne može da potrči, ali policiji niko nije pobegao... - kaže Mijailović.
U MUP još kažu da je neophodno da policajac bude fizički spreman ali je mnogo bitniji njegov rad na terenu, saradnja sa građanima, rešavanje krivičnih dela, etika. Policajac ne mora da bude nindža na ulici, nego da sarađuje sa građanima. Uostalom, postoje specijalne jedinice koje i jesu zadužene za rešavanje situacija u kojima je fizička spremnost najbitnija, zaključuju.
 
Problem je i nedostatak uslova za vežbanje.
 
- Postoje sale sa spravama u beogradskoj policiji, nekim policijskim stanicama u Beogradu, ali ih u unutrašnjosti nema, a i gde ih ima, one su prezauzete i teško se zakazuju termini - kaže Mijailović.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.