Reklame

Ministar unutrašnjih poslova Tunisa Lotfi ben Džedu ove nedelje je Parlamentu svoje zemlje saopštio da se u Tunis trudne vraćaju žene koje su putovale u Siriju da u misiji “seksualnog džihada” sebe ponude borcima tamošnje islamske opozicije.
Pobožne muslimanke daju svoj doprinos svetom ratu
Prema ministrovim rečima, ove žene se kući vraćaju nakon što su imale seksualne odnose sa po 20, 30 ili 100 boraca sa prve linije fronta, a na Interentu navodno kruže verski proglasi, odnosno “fatve”, kojima se žene pozivaju da na ovakav način uzmu učešće u ratu u Siriji.

Nakon saznanja da je grupa Tunišanki ranije ove godine vodila “seksualni džihad” na severu Sirije, vlada Tunisa je, prema ministrovim rečima, zaoštrila pograničnu kontrolu, kako bi ograničila putovanje mladih ljudi sa svoje teritorije u ratom razdiranu zemlju.


Prilikom obraćanja skupštini ministar Ben Džedu nije precizirao o kolikom broj žena se radi, već je samo napomenuo da se “nakon seksualnih veza koje su imale u ime džihad al-nikahu (arapski: seksualni sveti rat) - kući vraćaju trudne”.

"Seksualne fatve"Džihad al-nikah, koji dopušta vanbračne seksualne odnose sa većim brojem partnera, neki sunitski muslimani iz sekte Salsfista smatraju legitimnim oblikom svetog rata.

U medijskim izveštajima se tvrdi da su u pitanju stotine žena, a ministar je konkretno saopštio da je pojačana pogranične kontola “sprečila šest hiljada naših mladih ljudi” da pređu granicu prema Siriji.

Dok minsitarstvo unutašnjih poslova pojačava kontrolu granica, tunišansko ministarstvo za verska pitanja apeluje na devojke, kao i na narod i institucije u svojoj zemlji uopšte, da ne dozvole da na njih utiču verski propovednici iz inostranstva, koji izdaju “seksualne fatve”.

Da ove apele ne uvažavaju svi, pokazuju i priče u tamošnjim medijima, kao što je recimo ona o mladom čoveku koji se razveo od supruge kako bi oboje mogli da odu u Siriju, on kao borac, a ona “radi učešća u seksualnom džihadu”.

Šeik pozivao mlade muslimanke na seks džihad


Odmor ratniku: Sirijski pobunjenici se kupaju u bazenu u Alepu
Na internetu i društvenim mrežama u Tunisu kruži i video snimak mlade devojke pod velom po imenu Rahma (17), i njenih roditelja koji pričaju kako je jednog dana prosto nestala, da bi “kasnije čuli da je otišla u Siriju da se pridruži seksualnom džihadu”.

Vebsajtovima i društvenm mrežama u Tunisu kruži fatva koja se pripisuje saudijskom šeiku Muhamedu al-Arifiju, a koja poziva “muslimanske žene” da se pridruže džihadu kroz seks. Izvori bliski šeiku, međutim, poriču da je on ikad izdao takvu fatvu, i naglašavaju da svako ko je pušta u promet ili veruje u nju mora biti lud.

Dodaje se i da bi slična fatva, ako je uopšte izdata, mogla da se odnosi samo na sirijske devojke koje žive u Siriji, a koje “mogu da podrže mudžahedine tako što će se na par sati udati za njih”.

"Brak" kao legalizovanje prostitucije

Po islamskim zakonima, muškarac može da se oženi i da sa svojom nevestom konzumira brak, pa da se zatim već narednog dana od nje razvede, ukoliko se devojka ili njena porodica tome ne protive, što je zapravo vid legalizovanja ovom religijom inače zabranjene prostitucije.
Prema rečima Salme al-Rakik, pripadnice tunišanske opozicije, ovakvi “džihadistički brakovi“ su sramota za Tunis, a pojava da se mlade, pa čak i maloletne devojkle šalju u Siriju da bi se na nekoliko sati “udavale” za džihadiste je opasna i treba je na svaki način sprečiti.

0 коментара:

Постави коментар