Reklame

Komesar za unutrašnje poslove EU Sesilija Malmstrom izjavila je da Srbija, ako želi da uđe u EU, mora da prihvati sve temeljne vrednosti na kojima se Unija zasniva i da je u tom smislu održavanje Parade ponosa veoma važan korak.
Malmstrom: Nema Parade, nema ulaska u EU
U razgovoru za sutrašnje "Novosti", pre donošenja odluke o otkazivanju Parade ponosa, Malmstrom je rekla da je lično napisala pismo premijeru Ivici Dačiću da bi zatražila od njega da osigura da parada može bezbedno da se održi. 

Upitana da li bi eventualno otkazivanje Parade ponosa moglo da utiče na nastavak evropskih integracija Srbije, ona je ukazala da je Evropska komisija snažno privržena vrednostima sadržanim u Povelji o osnovnim pravima, uključujući slobodu okupljanja i izražavanja i nediskriminaciju i da je od vitalnog značaja da Srbija, kao zemlja koja teži da postane članica EU, u potpunosti prihvati ove vrednosti.

"Kao što je dobro poznato, potpuno je neprihvatljivo i nespojivo s osnovnim vrednostima koje je izgradila EU, da građani budu predmet diskriminacije, nasilja i pretnji, i da, na osnovu pola, rase ili etničkog porekla, religije ili ubeđenja, seksualne orijentacije, invaliditeta ili godina starosti, budu izopšteni iz zakona koji treba da štiti njih i njihove porodice. Od vitalnog je značaja da Srbija, kao zemlja koja teži da postane članica EU, u potpunosti prihvati ove vrednosti", naglasila je Malmstrom.

Ona je ocenila da Organizatori Parade daju mnogim ljudima nadu za budućnost, omogućavanjem da se ovaj važan događaj održi.
"To je znak velike hrabrosti i zadivljujućeg ličnog ubeđenja u odbrani ljudskih prava i prava na ljubav", smatra Malmstrom.

Ona je podsetila da se parade redovno održavaju u svim evropskim prestonicama i da EK te događaje smatra normalnim. "Naglašavam toplu podršku učesnicima i izražavam divljenje organizatorima u njihovoj borbi, koja je u drugim zemljama dovela do napretka koji danas vidimo u Evropi s jednakim pravima za LGBT populaciju. Ne gubite veru u to da društvo može da se menja", poručila je Malmstrom.

Biro za koordinaciju službi bezbednosti koji je danas zasedao više od tri sata doneo je odluku da Parade ponosa sutra ne bude.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras za RTS da je takva odluka doneta pre svega iz bezbednosnih razloga i dodao da će biti zabranjeni svi skupovi koji su bili zakazani za sutra.
Izvor: Tanjug

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.