Reklame

Jovan Petković iz Zemun Polja, koji je preminuo još pre 19 godina, dobio je poziv da se 15. oktobra javi u lokalni centar Ministarstva odbrane radi uvođenja u vojnu evidenciju. Ovo je drugi put da porodica Petković zbog brljotine administracije proživljava traume, iako je četvorogodišnjeg sina zbog teške bolesti izgubila 1994. godine.

„Sin mi je umro sa četiri godine, još 1994. Vojni odsek sam 2008. obavestio o tome, ali je poziv opet stigao”
“Prvi poziv stigao je 2008. godine, kada je Jovan trebalo da napuni 18 godina”, gotovo na ivici suza počinje priču Ljubiša Petković, Jovanov otac.
- Bili smo šokirani. Otišao sam sa pozivom u vojni odsek i rekao: „Ljudi, na šta to liči? Dete je umrlo. Da li stoji to u vašoj evidenciji?“ Imam umrlicu, izvod iz knjige umrlih, redovno plaćam grobno mesto. Čovek koga sam tamo zatekao pravdao se da je običan službenik i molio me da njega ne krivim. Bio sam besan, ali pustio sam da ostane na tome. Mislim se hajde, bilo, ne ponovilo se.

Ipak, poziv je opet stigao pre desetak dana, a koverat je našla Ljubišina ćerka u poštanskom sandučetu.

- Sva potresena, ćerka me pita: „Tata, šta je opet ovo?“ Žena teško bolesna od raka, pogubila se, zanemela. Šta i ona više da kaže, ogorčena je. Tada sam poludeo. Maltretiraju nas već drugi put. Još se nisu udostojili da poziv donesu na vrata, a to im je obaveza jer na koverti piše „lična dostava“, nego su ostavili u poštanskom sandučetu. Da li je moguće da se ovo dešava? - pita se Ljubiša i dodaje da “u komšiluku ima još dečaka iz Jovanove generacije, ali nikome nisu stizali pozivi“.

- Prosto da se čovek zapita ko je ovde lud - ogorčen je on. Ljubiša kaže i da odustao od dokazivanja da mu je sin umro. Sve ovo pripisuje nečijoj nemarnosti i zato je rešio da presavije tabak.

- Konsultovao sam se već sa advokatom oko tužbe, ali rekao mi je da će to teško ići protiv države. Ako od toga ne bude ništa, cilj mi je da se barem o ovome čuje i da ih bude sramota - završava Ljubiša i poručuje: “Ljudi, molim vas, ne kopajte nam više živu ranu”.
Ministarstvo: Izvinite, utvrdićemo odgovornost!
Ministarstvo odbrane (MO) izvinilo se porodici Petković zbog doživljenih neprijatnosti prilikom dobijanja poziva za uvođenje u vojnu evidenciju njihovog preminulog sina. “Centar MO Zemun u evidenciji ima oko 49.000 vojnih obveznika, pa su zbog obimne i dugotrajne administracije moguće nenamerne greške. Utvrdićemo eventualnu pojedinačnu odgovornost u centru MO Zemun i preduzeti odgovarajuće mere”, naveo je MO.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.