Reklame

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik tvrdi da je bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Miloševic "glavni krivac” što je Sarajevo pripalo Federaciji BiH, a ne Republici Srpskoj.
Krajišnik Bošnjacima: Milošević vam je dao Sarajevo uz čašu viskija, treba da ga slavite!
“Nemam simpatija prema Miloševiću, jer vam je dao Sarajevo. Milošević vam je dao Sarajevo uz čašu viskija. Ako bi neko trebalo da slavi Miloševića, onda ste to vi”, rekao je Krajišnik u emisiji sarajevske FACE TV, prenosi zagrebački “Večernji list”.

Za Krajišnika Republika Srpska nije država već je to međunarodno priznati subjekt Bosna i Hercegovina.

Krajišnik, koji je nedavno pušten iz zatvora nakon 13 godina robije na koju ga je osudio Haški tribunal zbog progona i prisilne deportacije nesrpskog stanovništva, kaže da je Republika Srpska samo jedan deo BiH.

“Međunarodno priznati subjekt - država je Bosna i Hercegovina. I tu nema spora. Ja nikad neću reći da je Republika Srpska država u pravom smislu. Republika Srpska jedan deo BiH i tačka”, rekao je Krajišnik u emisiji koja će, kako se navodi, na FACE TV, biti emitovana večeras.

Krajišnik je kazao da je podela BiH dogovorena još 1993. godine, ali da je rat trajao još dve i po godine dok na terenu nije postignuta podela teritorije u srazmeri 51 odsto za Federaciju BiH i 49 odsto za Republiku Srpsku. 

Krajišnik svoje najljuće protivnike u ratu, vođe muslimanskog naroda Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića ne smatra ratnim zločincima. Naprotiv, kako se navodi, on je pohvalio njihovo delovanje u ratu od 1992. do 1995. godine.

“Na našoj strani ljudi optužuju Aliju Izetbegovića, Silajdžića i druge, a ja smatram da su oni radili i trudili se koliko su znali i umeli. Ja im nikada ne bih sudio jer smatram da oni nisu krivi”, rekao je Krajišnik, navodi “Večernji”, koji smatra da je on još jednom iznenadio bosansku i srpsku javnost.

Inače, Krajišnik je bio predsedavajući Narodne skupštine Republike Srpske i član Predsedništva BiH od 1996. do 1998.

Krajišnik je optužen za zločine, etničko čišćenje i genocid u BiH. Uhapšen je 3. Aprila 2000. godine, a kaznu je odležao u Haskom tribunal i u Velikoj Britanijji. Oslobođen je optužbi za genocid i osuđen na 27 godina zatvora. Sud mu je kasnije smanjio kaznu na 20 godina, a pušten je pre mesec dana nakon odslužene dve trećine kazne.
Izvor: Tanjug

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.