Reklame

Najsumnjičavije su svekrve, koje sumnjaju da im snahe "švrljaju" pa donose vlasi kose, ili četkicu za zube u bolnicu

banjaluka, dnk, zoran obradovic
BANJALUKA - Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci u poslednje tri godine, od kada je počeo s radom, podneto je na stotine zahteva za utvrđivanje očinstva i skoro u svakom trećem slučaju analiziranog uzorka ustanovljeno je da se ne radi o biološkom ocu deteta.

Prema rečima direktora Zavoda Željka Karana, u banjalučkoj DNK laboratoriji testovi na očinstvo mogu se raditi na osnovu sudskog zahteva u parničnom ili krivičnom postupku, ali i na privatni zahtev. Situacije u kojima se analiza radi na privatni zahtev postale su sve apsurdnije, pa se u laboratoriju donose četkice za zube deteta ili pramen kose, a ustanovu neretko posećuju bake dece koje sumnjaju da su im sinovi prevareni, piše Dnevni avaz.
"Dođe svekrva koja sumnja da joj snaha "švrlja" i pita šta treba da donese kako bi se utvrdilo da li je njen sin zaista biološki otac deteta. Donesu nam uzorke poput cetkice za zube, ili kose iz koje se može izvaditi dovoljno ćelija da bi se uradila DNK analiza. Međutim, svekrve uvek savetujemo da ne rade to, nego da kao odrasli ljudi sednu, razgovaraju i tako raščiste situaciju", objasnio je Karan.
On je kazao da rezultati analiza koje se rade u Banjaluci ne odskaču od podataka iz okruženja, odnosno u proseku u 25 do 30 odsto slučajeva iz takozvane rizične grupe bude utvrđeno da se ne radi o biološkom ocu. Na nalaz se čeka tri do pet dana, a cena DNK analize je 250 konvertibilnih maraka (125 evra) po uzorku, odnosno po osobi.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.