Reklame

Prebrojavanje žrtava! Dan posle najžešćeg nasilja od svrgavanja režima Hosnija Mubaraka u Egiptu se prebrojavaju mrtvi i ranjeni, a zemlja je na ivici građanskog rata.

Žena moli  policajce da  prekinu sa  nasiljem
Žena moli policajce da prekinu sa nasiljem | Foto: AP
Samo u kairsku džamiju El Iman, koja je delimično spaljena, dopremljeno je 250 tela poginulih. Uglavnom se radi o pripadnicima Muslimanske braće, koje je vojska proterala sa jednog od dva kampa demonstranata u prestonici Egipta.
U džamiju El Iman  prebačeno je  250 mrtvih
U džamiju El Iman prebačeno je 250 mrtvih | Foto: AP
Predsednik Morsi još 30 dana u pritvoru!

Sud je produžio pritvor svrgnutom predsedniku Mohamedu Morsiju za još 30 dana! Morsija, islamističkog predsednika, vojska je svrgnula s vlasti 3. jula. On se sada nalazi na nepoznatoj lokaciji pod optužbom za ubistvo i špijuniranje. Morsi je prvi demokratski izabran predsednik u Egiptu od rušenja režima Hosnija Mubaraka.
Prema zvaničnim podacima, u obračunu snaga bezbednosti i demonstranata poginulo je 525 osoba. Među žrtvama je i oko 50 policajaca. Muslimanska braća tvrde da je ubijeno preko 2.000 ljudi. Vojska je uvela vanredno stanje i policijski čas, koji je na snazi od 19 sati uveče do šest sati ujutru.

Portparol Ministarstva zdravlja Haled el Hatib izjavio je da je u sukobima povređeno 3.717 ljudi. On je naveo da su 202 osobe poginule u glavnom kampu Raba al Adavija, gde su nedeljama bile smeštene pristalice Morsija.

Juče ujutru u Kairu je bilo mirno, a za uveče je bio zakazan protestni marš Muslimanske braće. Vojska i policija su rasporedile dodatne snage na ulazima u Kairo i Gizu, a zbog sukoba su zatvorene banke i berza. U Aleksandriji se juče okupilo nekoliko hiljada demonstranata, koji su upali u jednu vladinu zgradu i zapalili je.
Demonstranti bacaju  policijski džip sa mosta
Demonstranti bacaju policijski džip sa mosta | Foto: AP

Međunarodna zajednica je apelovala na vojne vlasti da se uzdrže od daljih sukoba i uspostave mir. Nekoliko zemalja je pozvalo egipatske ambasadore na konsultacije.
Policajci izvlače ranjene kolege
Policajci izvlače ranjene kolege
Naši turisti bezbedni, ne putujte u Egipat!

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da su srpski turisti u Egiptu za sada dobro i bezbedno i ponovo pozvalo građane da ne putuju u Egipat na letovanje.
“S obzirom na to da je rasplet situacije neizvestan, ostajemo pri tome da građani Srbije ne bi trebalo da putuju u Egipat na letovanje. Za sada su građani Srbije dobro, bezbedni i niko od njih se nije obraćao srpskoj ambasadi sa zahtevom za bilo kakvu vrstu vanredne pomoći zbog novonastale situacije u Egiptu”, navelo je ministarstvo.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.