Reklame

Živan Ulemek (35) iz Stare Pazove, koji je završio Biološki fakultet i vlasnike je prodavnice alata i boja u svom mestu, samo zato što je pitao policajca, koji je danima u sporednoj ulici legitimisao bicikliste i traktoriste, otkud da to radi u sporednoj ulici, zaradio je pretres cele kuće i novu neprijatnost sa organima reda. Kaže, sve je to samo zbog spornog prezimena.
Živan Ulemek u svojoj prodavnici
Nema ništa sa mnogo poznatijim prezimenjakom Miloradom Ulemekom Legijom osuđenim na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i zlodela zemunskog klana. Nije u rodu sa bivšim komandantom Jedinice za specijalne operacije, pa je zbog svega što mu se dešava počeo je da se pita da li je problem u njemu.

- Bio sam ubeđen da je moj otac paranoičan kada kaže da staropazovačka policija ima neki pik na našu porodicu, dok nisam došao u situaciju da i sam zaključim da nešto nije uredu u tom odnosu između policije i naše porodice - počinje priču ogorčeni Živan Ulemek.

Kaže da je već sa 16 godina pretrpeo takve batine od policije. A i danas ne zna zašto.

Milorad Ulemek Legija
- Pretukli su me na jednoj žurki. Otac me je ubeđivao da je to zbog njega jer on nema dlake na jeziku. Pre desetak godina, navodno, moj brat od strica se ubio, a otac je otkrioda je staropazovačka policija prikrivala dokaze, pa je netrpeljivost i dodatno porasla. Pre pet godina sam ušao i u verbalnu komunikaciju sa saobraćajcem koji je pola sata odugovlačio pisanje saobraćajne prijave i onda kada mi je dao pola prijave, a pola zadržao. Opsovao sam državu i otišao kući. Onda je komandir policije potpisao naredbu da me privedu i kao najveći kriminalac sam odveden u pritvor u Sremskoj Mitrovici - nastavlja Ulemek.

Ono što je dodatno prelilo čašu bio je ovonedeljni pretres stana pod sumnjom da krije oružje i eksploziv, koji je usledio odmah nakon što je prijavio policajca za uznemiravanje.

- Danima u našoj ulici jedan policajac presreće bicikliste i traktoriste. Legitimiše sve. Još od onog prebijanja imam neki otpor prema zloupotrebi te uniforme i prema bahatim ljudima. Ne znam ni zašto sam to uradio, ali prolazio sam pored tog policajca zastao, izvinio se i pitao zašto legitimiše ljude u našoj ulici. Rekao mi je da je to redovna kontrola. Potom je uznemiravao i oca i mene, pa sam ga prijavio - objašnjava Ulemek.

Iako kaže da nikada nije počinio kriminalno delo, a kamoli za to bio osuđivan, usledila je munjevita akcija policije i pretres njegove kuće.
- Sat vremena nakon te prijave u kuću mi upada šest policajaca sa nalogom da pretrasaju moju kuću pod sumnjom za trgovinu i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih sredstava, što je bilo potpuno neverovatno. Dva sata su pretresali i pronašli dva puščana metka još iz doba rata jer sam nekada bio kolekcionar, skupljao sam municiju - dodaje Ulemek.

On se pita da li je svako ko se zapita šta radi neko od državnih činovnika neprijatelj zemlje. Ili je to možda sve zbog - prezimena.

 

Teško i do posla

Završio sam Biološki fakultet i već pet godina preko Zavoda za zapošljavanje pokušavam da dođem do posla u struci. Ali, zbog prezimena malo ko je želeo i da primi moj CV u školama. Da mogu da pobegnem iz ove zemlje, sutra bih otišao - tvrdi Živan Ulemek.

0 коментара:

Постави коментар