Reklame

zraelska organizacija za ljudska prava optužila je u četvrtak vojsku da je protivzakonito uhapsila petogodišnjeg Palestinca koji je bacio kamen na izraelski automobil u gradu Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali.

dečak
Priveli ga zbog bacanja kamena | Foto: Screenshot "Youtube"
Video snimak incidenta, koji je napravila organizacija B'Tselem prikazuje dečaka starog pet godina kako na ulici u Hebronu plače okružen naoružanim vojnicima i zatim u pratnji starijeg Palestinca ulazi u vojno vozilo.
Video, koji su prikazali izraelski mediji, verovatno će pojačati trzavice na Zapadnoj obali, gde vojska čuva jevrejske doseljenike, dok su Palestinci isfrustrirani jer imaju ograničenu samoupravu.

Organizacija B'Tselem navela je na svojoj internet stranici da su vojnici u utorak dečaka odveli kući, a zatim s njegovim ocem u vojnu bazu. Nakon toga vojnici su oca i sina predali palestinskoj policiji koja ih je pustila nakon ispitivanja.

Jedno vreme vojnici su dečakovog oca pred očima javnosti držali vezanih ruku i s povezom preko očiju.

Dečak je u kasnom televizijskom intervjuu priznao da je bacio kamen, objasnivši da je ciljao psa, ali je pogodio automobil.

B'Tselem tvrdi da je dečak uhapšen protivzakonito jer deca mlađa od 12 godina ne podležu kaznenoj odgovornosti.

"Snage sigurnosti ne smeju hapsitii decu mlađu od te dobi, čak ni u slučaju kad se sumnja da su počinila kazneno delo, pa vlasti u takvim situacijama zakon trebaju sprovoditi na druge načine", rekla je direktorica organizacije za ljudska prava Džesika Montel.

Vojska je saopštila da je dečak bacanjem kamena ugrozio prolaznike, navodeći da je od januara do maja u sličnim incidentima na Zapadnoj obali povređeno više od 150 Izraelaca.

"Vojnici su intervenisali na mestu događaja i maloletnik je bio u pratnji roditelja", saopštila je vojska, tvrdeći da dete nije bilo uhapšeno i da protiv njega nije podignuta optužnica.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.