Reklame

Da li će nakon Nikole Tesle još jedan Srbin izmeniti istoriju ljuskoga roda i doneti ogrormnu dobrobit ostaje nam da vidimo.
Sa kalifornijskog tehničkog instituta, koji je lociran na 20tak km od Los Anđelesa, oglasili su se, da jedan njihov zaposlen, Dr Milovan J. (prezime nije navedeno u saopštenju) je patentirao sitem uz pomoć kojeg, peskovito i neplodno pustinjsko zemljište se može uspešno petvarati u zemljište sa bujnom vegetacijom, podrazumeva se i obradivo poljoprivredno zemljište.

Kako prenose mediji, reč je o komplikovanom, ali jako isplativom sistemu, koji vrsi desalinazaciju morske vode uz pomoc solarne energije, zatim se ta voda dovodi u pustinjske predele i tzv. niskim oblacima natapa peskovita zemlja. Pri tome se zasejavaju biljne kulture koje imaju brz vegetativni period, one prave u toku jedne do dve goine površinski humus, koji je osnov za stvaranje uslova za uzgajanje drugih kultura. Ono što se ističe, da tzv. "lečena pustinja", tačnije deo gde se to radi mora biti ogradjen, da ne bi vetar nanosio nove slojeve peska. Sprovedeni si uspešni ekserimenti u pustinji Arizona na površini od 800 hektara i rezultat je više nego impresivan.
U ovom tekstu je suvišno govoriti o koristi koju bi ovakav izum mogao da donese čovečanstvu. Procene su kada bi samo 20% pustinje Sahare bilo obradivo, mogla bi da se proizvede hrana za 40 miljijardi stanovnika na planeti. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.