Reklame

Foto AP
BERLIN – Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden izjavio je da američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) u tajnosti sarađuje u špijuniranju sa drugim zapadnim vladama koje se sada žale na njene programe.
Snouden je, u danas objavljenom intervjuu na nemačkom jeziku, rekao da agenti NSA sarađuju sa Nemacima i većinom drugih zapadnih država.
On je kazao da odeljenje NSA, koje se zove Direktorat spoljnjih poslova, usklađuje rad sa stranim tajnim službama.
Partnerstva su organizovana tako da vlasti u drugim zemljama mogu „vređati njihove političke lidere ako javnost sazna koliko flagrantno krše privatnost širom sveta”, dodao je on.
Intervju su vodili američki stručnjak za kriptografiju Džejkob Eplbaum i dokumentarista Lora Poitras, krositeći „kodirane mejlove neposredno pre nego što je Snouden postao poznat širom sveta po odavanju poverljivih informacija, navodi AFP.
On tvrdi da NSA, u saradnji sa nemačkom obaveštajnom službom BND, obezbeđuje „alate za analizu” podataka koji prolaze kroz Nemačku, a dolaze iz regiona poput Bliskog istoaka.
SAD su Snoudenu oduzele pasoš, a on se već dve nedelje nalazi na moskovskom aerodromu, a tri latinoameričke zemlje su mu ponudile azil - Venecuela, Nikaragva i Bolivija.
Snouden je u Rusiju došao 23. juna, nakon što je početkom tog meseca obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera „Verajzon”.
On je objavio i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) „Prizma”, koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.
Tanjug

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.