Reklame

Reč je o ženskoj figuri koja čuči, sa skinutim pantalonama pa se postavlja pitanje da li kancelarka sme biti tako predstavljana

angela merkel, rojters
Foto: Rojters
GRAC - Jedna skulptura nemačke kancelarke Angele Merkel u prirodnoj veličini, izložena u botaničkoj bašti u Gracu, uzburkala je strasti u susednoj Nemačkoj.
Reč je o ženskoj figuri koja čuči, sa skinutim pantalonama i na travnjaku obavlja veliku nuždu. Ovaj projekat umetnici su nazvali "Evropsko državljanstvo". U nemačkim medijima ova skulptura izazvala je buru, iako je u Nemačkoj do sada još niko nije video. Listovi postavljaju pitanje da li je dozvoljeno kancelarku prikazati na taj način.
Bečki umetnik Aleksandar Nikolić, koji je zajedno sa svojim kolegom iz Graca Mihaelom Kalivodom izradio skulpturu, tvrdi da je to dozvoljeno i da im je cilj bio da prikažu trivijalnost u ljudskom životu.
"Radi se o tome da je ona (Merkel) dominantna, hegemonijalna političarka. Politika zalazi, takođe, u intimne sfere svakog pojedinca, tako da mnogo toga od nas više nije intimno", ukazao je Nikolić.
Do septembra će, kako je planirano, ova skulptura biti izložena u Gracu u okviru "Međunarodnog bijenala skulptura", koje organizuju umetnici Austrije.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.