Reklame

Novi avion nazvan gaosin 7 dovešće neprijatelja do nervnog sloma jer nosi opremu za emitovanje i može da pokrije i nadjača radio i TV kanale drugih zemalja

Y8, kineski vojni avion, foto youtube
Foto: Youtube
PEKING - Kina je napravila vlastiti avion za emitovanje propagandnih programa i blokiranje neprijateljske propagande, prema najnovijim svetskim iskustvima savremenog ratovanja.
Kineski državni mediji su javili da je Narodna oslobodilačka vojska Kine preuredila jedan od svojih aviona, stari transportni Y-8 u osnovi kinesku verziju američkog Herkulesa C-130, koji sada nosi opremu za emitovanje i može da pokrije i nadjača radio i TV kanale neke zemlje.To je još jedan znak da kineska vojska postepeno smanjuje ogromnu prednost na nebu od strane američkih vazdušnih snaga, konstatuje list "Forin polisi".
Novi avion nazvan gaosin 7, "dovešće neprijatelja do nervnog sloma" dok bude leteo nebom, objavio je kineski tabloid Global tajms. Da bi impresionirao čitaoce list navodi da će avion "ograničiti neprijateljsko širenje propagande, uticati na moral vojske neprijatelja, posejati seme glasina i konfuzije".
Dnevnik na engleskom jeziku kaže da će svojim programima iz vazduha avion dovesti sve u neprijateljskim jedinicama, od vojnika do oficira, u stanje nervnog sloma i omogućiti "postizanje pobede a da nijedan vojnik ne ispali metak!"
U poređenju s tim, navodi list, dosadašnje bacanje neprijateljskih letaka i propagande biće mačiji kašalj. Tekst Global Tajmsa o ovom novom "oružju za masovno ubeđivanje" izazvao je brojne sarkastične komentare od strane kineskih korisnika interneta zbog svog hvalisavog tona. Ali list konstatuje da Sjedinjene Države imaju dugu istoriju vođenja te vrste psihološkog rata i da su one malo sofisticiranije nego što na prvi pogled izgleda.
Kineski avion je preuređen po uzoru na letelicu američke Vazduhoplonve komande za specijalne operacije EC-130J nazvanom Komando solo. Taj avion nosi veliku količinu opreme za emitovanje na VHF, UHF, AM, FM talasima, kojom može da nađača programe koje gleda ili sluša publika i zameni ih porukama koje žele da pošalju američke vlasti. Ujka Sem bukvalno može da preuzme vašu televiziju.
SAD su koristile komando soloa i njegovog predhodnika EC-121 Coronet soloa, decenijama za emitovanje poruka propasti neprijateljima i ljubavi njenim saveznicima.Oni su leteli iznad Vijetnama 1970-tih, Persijskog zaliva ranih 1990-tih u operacijama Pustinjski štit i Pustinjska oluja, tokom kojih su poručivali iračkim vojnicima da se predaju.
Propagandni avioni su ponovo bili aktivni 2011. u operacijama iznad Libije kada su slali direktne poruke libijskoj mornarici:"Ukoliko budete ciljali na NATO brodove, bićete uništeni".Međutim, ovi avioni nisu korišćeni samo za zastrašivanje neprijatelja, u Avganistanu oni su emitovali pop muziku koje mlađe generacije nisu mogle da čuju u vreme vlasti radikalnih islamskih talibana.
Malo se, međutim, zna koliko je i da li je uopšte ova vrsta propagandnog rata bila efikasna i koliko je pomogla trupama na terenu. Forin polisi kaže da oni zapravo ni ne znaju šta Kina namerava da radi s tim avionom. Međutim, na osnovu američkih iskusatava oni će svakako proći dug put pre nego što njihova propagandna mašinerija bude omogućila pobedu vojsci bez borbe, zaključuje časopis.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.