Reklame

Obećavali su dolazak velikih investitora, smanjenje duga, broja nezaposlenih i birokratije, izgradnju stanova i autoputeva... Izuzev borbe protiv korupcije i otpočinjanja pregovora s EU, nijedno od obećanja ministri iz kabineta Ivice Dačića za godinu dana nisu ispunili.
 Mlađan Dinkić - Do kraja 2012. s jednim konzorcijumom iz Italije potpisaćemo ugovor vredan 1,8 milijardi evra o izgradnji najvećeg solarnog parka u Evropi. (Ugovor nije potpisan.) 
   

Aleksandar Vučić - Najmanje 60 agencija i drugih bespotrebnih institucija biće ugašeno ako formiramo vladu. (Ukinuto samo sedam.)




Milan Bačević - Izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju počeće do kraja 2012, kada se očekuje otvaranje pripremnih radova. (Radovi počinju u decembru 2013)
   



Jovan Krkobabić: Svi koji primaju manje od 15.000 mesečno, dobiće 13. penziju. (Krkobabić na početku mandata dao samo jedno obećanje i ispunio ga).
Ni članovi Dačićeve vlade nisu uspeli da izbegnu zamku prethodnika - olako su obećavali, a malo toga ispunili. Pre 12 meseci građanima je saopšteno da će vlada smanjiti broj nezaposlenih, dovesti investitore i od Srbije napraviti „pristojnu i uspešnu državu“. Otada je mesečno bez posla ostajalo 4.500 ljudi, a koliko je njih zahvaljujući partiji došlo do radnih mesta, može samo da se nagađa.

Departizacija javnih preduzeća bila je jedno od glavnih obećanja prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i ministra privrede i finansija Mlađana Dinkića.

Osim departizacije, Dinkić je obećavao da će smanjiti javni dug, a u odnosu na pre godinu dana povećan je za 1,3 milijarde dinara. Prognozirao je smanjenje deficita do kraja 2013. na četiri odsto, a izvesno je da će biti veći od pet. Takođe, obećavao je da će do kraja 2012. Srbija potpisati velike ugovore sa kompanijama iz EU, Kine, Kuvajta i Emirata. Nijedan nije sklopljen. Nije ni blizu da ukine više od 130 parafiskalnih nameta, što je obećao. 
Dačić je obećao smanjenje rupa u budžetu, birokratije, trgovinskih marži na bebi-opremu i dvostruko veći budžet za poljoprivredu. Nije napravio ni korak ka tome. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović obećala je da će centralizovati javne nabavke u zdravstvu, u čemu je i uspela, ali po cenu nestašice lekova.

Žarko Obradović je prvi ministar prosvete koji nije uspeo da organizuje polaganje male mature. Iako je ministar poljoprivrede Goran Knežević dao samo jedno obećanje, nije ga ispunio. Nije produžio rok za liberalizaciju carinskih stopa na poljoprivredne proizvode. Knežević je bio okupiran rešavanjem afere „mleko”, koja je okončana povećanjem dozvoljene koncentracije otrovnog aflatoksina u njemu.

Ministar građevine Velimir Ilić samo je uspeo da predstavi projekat „srpskih kuća”, ministar prirodnih resursa Milan Bačević takođe nije daleko dogurao sa moravskim kanalom, dok je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izbegavao davanje bilo kakvih obećanja, a pre svega rokova.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.