Reklame

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) ima velike, ali ograničene mogućnosti da elektronskim putem, na daljinu, prisluškuje svoje mete, a kad ne uspe da pristupi važnim kompjuterima ili i-mejlovima, zove u pomoć ekipu CIA, koja tajno provaljuje u kuće i kompjutere i instalira programe za špijuniranje.

Centrala NSA  u Ford Midu u  državi Merilend
Centrala NSA u Ford Midu u državi Merilend
U krugovima američkih obaveštajaca, ta operacija je poznata kao "tajni ulazak" ili "operacija crna torba", prenosi američki časopis "Forin polisi" (Foreign Policy).

U takvim akcijama, obično po dva operativca krišom provaljuju u stan određene mete u vreme kada vlasnik nije kod kuće, a potom jedan od njih vadi iz torbe disk i učitava program u vlasnikov kompjuter, dok drugi motri da neko ne naidje.

Čitava operacija traje manje od dva minuta, nakon čega ovi neobični "provalnici" odlaze iz stana, ne ostavljajući ni najmanji trag za sobom.
U vreme hladnog rata, takve misije su izvodjene da bi se provaljivali sefovi, krali šifarnici ili fotografisale oznake na mašinama za kucanje šifrovanih tekstova, a danas je ova vrsta provaljivanja poznata medju agentima CIA i NSA kao "of-net operacija", koja se izvodi "van mreže", kako bi se ušlo u kompjutere i i-mejl naloge meta od značaja za američke špijune.

Tajna služba Centralne obaveštajne agencije danas izvodi operacije "s digitalnom crnom torbom" za NSA, i to tempom koji nije vidjen još od zenita hladnog rata, navodi časopis.

Prema pisanju ovog lista, tokom proteklih 10 godina, specijalno obučeni tajni operativci CIA izveli su preko stotinu izuzetno osetljivih akcija provaljivanja u komunikacione i kompjuterske sisteme stranih vlada i vojski, kao i u informacione sisteme nekih od najvećih stranih multinacionalnih korporacija.
CIA
Sedišta CIA u Lemgliju, država Virdžinija
Program za špijuniranje se tajno unosi u komputerske servere, u bezbedne telefonske linije uvode se prisluškivači, kompjuterski diskovi se tajno kopiraju, drugim rečima, CIA pripomaže u postavljanju tajne nadzorne mreže "za pecanje".

Izvori u američkim obaveštajnim krugovima potvrdjuju da su od terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine, tajne operacije CIA omogućile NSA da pristupi velikom broju novih i izuzetno važnih meta širom sveta, pre svega u Kini i drugim zemljama istočne Azije, kao i na Bliskom i Srednjem istoku i u južnoj Aziji.

U naročito značajnoj operaciji koja je izvedena pre par godina u jednoj južnoazijskoj zemlji uzdrmanoj sukobima, tim agenata CIA za tehničke operacije instalirao je moderan uredjaj za prisluškivanje u centar koji servisira nekoliko linija sa optičkim kablovimam, piše "Forin polisi".
To je NSA omogućilo da u realnom vremenu presreće neke od najosetljivijih internih komunikacija Generalštaba i najviših vojnih zapovednika u toj zemlji tokom proteklih nekoliko godina.

Nedavno su operativci CIA provalili i u jednu kuću u zapadnoj Evropi i tajno učitali program za špijuniranje u lični računar čoveka za koga se sumnjiči da je glavni za regrutovanje pojedinaca koji žele da se bore na strani militantne grupe Al-Nusra u Siriji.

Ovako bliska saradnja CIA i NSA fascinantna je iz više razloga, a naročito s obzirom na to da su dve službe sve donedavno bile prilično "netrpeljive" jedna prema drugoj, kako navodi američki časopis.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.