Reklame

Ja volim životinje...ali kada vidim slike Sesil Kuenž, ne mogu da prestanem da mislim koliko ima sličnosti s orangutanom, izjavio je Roberto Kalderoli

Sesil Kuenž, foto RTS
RIM - Senator Roberto Kalderoli iz anti-imigracione italijanske partije "Severne lige" našao se danas na meti kritike nakon što je izjavio da prva tamnoputa ministarka u vladi Italije Sesil Kuenž, koja vodi Ministarstvo za imigraciju, podseća na orangutana.

Premijer Enriko Leta je rekao da je jučerašnja izjava senatora neprihvatljiva.

"Ja volim životinje...ali kada vidim slike Sesil Kuenž, ne mogu da prestanem da mislim koliko ima sličnosti s orangutanom", preneta je senatorova izjava sa partijskog sastanka u severnom gradu Trevilju, preneo je AFP.

Ta njegova opaska izazvala je opštu osudu u Italiji.

"Reči koje su u današnjoj štampi pripisane senatoru Kalderoliju, u vezi sa Ćećile Kjenge, neprihvatljive su i prelaze svaku granicu", rekao je Leta u današnjem saopštenju.

Dvojica poslanika iz Demokratske partije levog-centra, Halid Ćaouki i Đani Kuperlo, zatražili su ostavku Kalderolija, koji je i zamenik predsednika Senata.

"Izjava o ministarki Kjenge nije dostojna čoveka koji predstavlja naše institucije", rekao je Kuperlo.

Kalderoli je poznat po svojih provokativnim komentarima i delima.

Godine 2006., on je bio prinuđen da podnese ostavku iz vlade tadašnjeg premijera Silvija Berluskonija nakon što je nosio majicu sa karikaturom u kojoj se ismeva islamski prorok Muhamed.

Kjenge, po profesiji oftalmolog i državljanka Italije poreklom iz Demokratske Republike Kongo, suočila se s mnogim rasističkim napadima od kada je u februaru postavljena za ministarku, podsetio je AFP.

Takođe je privukla oštre kritike Severne lige, zbog planova da predloži zakon koji bi omogućio deci rođenoj u Italiji od roditelja imigranata, da automatski dobiju državljanstvo, umesto da na to čekaju do 18. godine.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.