Reklame

Funkcioner Hrvatske demokratske zajednice Goran Marić tvrdi da je Zagreb poklonio Srbiji gotovo pola tone zlata prilikom raspodele zlata bivše SFRJ, a da je ostatak Hrvatska narodna banka rasprodala i da nema više praktično ni grama.
Zagreb ostavio Beogradu pola tone zlata, Srbija najbogatija u regionu sa 14,8 tona?!
Hrvati se žale na "bolnu činjenicu" da nemaju "ni jednu naušnicu, a kamoli polugu zlata u trezoru Hrvatske narodne banke". Kako piše portal, zlato koje je Hrvatska prodala pre 12 godina, po nekim bi procenama koštalo danas milijardu dolara.
Ali, rasprodaja na koju se "nemudro odlučio" tadašnji guverner HNB-a Željko Rohatinski nije jedini problem, navodi portal danas.net.hr.
"Nakon brojnih loših finansijsko-privrednih poteza, Hrvatska je početkom dvehiljaditih tom tragičnom nizu ubrojala i doslovnu rasprodaju 'porodičnog' zlata, odnosno državnog. Prodala je sve zalihe po najnižoj ceni - za 145 miliona dolara, a deo njih je ostavila Beogradu", tvrdi HDZ-ovac Goran Marić, a prenosi portal danas.net.hr.
"Hrvatska je pod najvećim okriljem tajnosti 2001. rasprodala svoje zlatne poluge. Reč je o 15,5 tona zlatnih poluga, tačnije 15.055 kg, a 468 kg ostavila Beogradu. Jer, umesto da prema sukcesiji nama pripadne 28,49 posto, dobili smo samo 23 posto iz nepoznatih razloga", tvrdi HDZ-ovac Goran Marić.

Portal tvrdi da Srbija ima najviše zlata od zemalja u regiji, 14,8 tona i na lestvici Svetskog veća za zlato iz 2012. godine zauzima 59. mesto. Slovenija ima 3,2 tone zlata, a Bosna i Hercegovina je sa svoje dve tone završila na 93. mestu sa dve tone zlata.
"Hrvatske na toj listi, dakako, nema", navodi portal dana.net.hr.

Od prodaje je, podsetimo, tek ostao trag u godišnjem izveštaju HNB-a za 2001. godinu gde se ona vodi kao priliv deviza od prodatog zlata u iznosu od 117,31 miliona dolara. Ostaje nejasno je li ona Račanovoj vladi samo bila nužna za krpljenje rupa u proračunu nakon HDZ-ove vladavine ili ju je zahtevao Međunarodni monetarni fond, ali izvesno je da za izmaklu dobit koja se broji u stotinama miliona dolara neće odgovarati niko, komentariše portal. 

"Za tu lošu odluku niko nije odgovarao, niti mi znamo ko ju je doneo i pod čijim pritiskom. Je li to bio guverner ili neko iz Vlade? Voleo bih da znam ko je odlučio da se to proda ispod cene", upozorava laburist Dragutin Lesar.

Uz sve to, Hrvatska izvozi velike količine zlata jer su građani zbog krize prisiljeni na rasprodaju.
Izvor: danas.net.hr

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.