Reklame

Nemačka je važila za novog evropskog bolesnika ‘90-ih godina prošlog veka, ali se oporavila i postala ekonomski najjača zemlja u EU i lokomotiva evropskog razvoja. Stručnjaci analiziraju kako je u tome uspela i pitaju se da li mogu da kopiraju nemački model.
Spisak razloga zbog kojih Nemci mogu da budu zadovoljni prilično je dugačak dok ostatak evrozone grca u krizi, ocenjuje britanski “Gardijan”. Plate se povećavaju dok u drugim zemljama kontinenta i u Americi stagniraju; privreda beleži rast, iako je zbog krize on sporiji; nezaposlenost je dvostruko manja nego u susednoj Francuskoj.

Suštinu uspeha Volfgang Štrek, sociolog sa Instituta „Maks Palnk“ u Kelnu vidi u razvoju industrije i malih i srednjih preduzeća.

- Kada se Amerika okrenula bumu informacionih tehnologija ‘80-ih i ‘90-ih, Nemačka je nastavila da razvija industrijsku proizvodnju - kaže Štrek.

Privreda je bila strogo regulisana, poslodavci su poštovali obaveze prema zaposlenima, radnici su imali pravo da sede u izvršnim odborima i utiču na poslovne odluke. Kompanije su ulagale u inovacije, pre svega na globalnom tržištu, stavljajući naglasak na kvalitet, a ne na cenu proizvoda.

Uporedo s tim, u stotinama malih gradova izuzetan uspeh imala je mitelštand privreda, to jest mala i srednja preduzeća, sa maksimalnih 500 zaposlenih specijalizovanih za proizvode izuzetnog kvaliteta. Najbolji primer je “Tital” iz Betsviga, koji pravi precizne delove za avione i trkačke automobile.

- Naš uspeh zavisi od inovacija koje dolaze iz proizvodnje. Zato ulažemo u radnike koji misle dok rade, dobro ih plaćamo za kvalitet jer samo tako ostajemo konkuretni - objašnjava direktor Filip Šak.

Politika

Kancelar Angela Merkel je dominantna figura u evropskoj politici od bankarske finansijske krize 2008, a zatim i evropske dužničke krize. Njeno rešenje - stroga štednja - krajnje je nepopularno na jugu. Ali većina Nemaca je podržava i sigurno će biti reizabrana u oktobru.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.