Reklame

Nučnici su gotovo složni u tome da se svet nalazi na korak od kataklizme, koju će uzrokovati globalno otopljanjave. Suše, visoke temperature, cikloni i druge vremenske nepogode uzrokovaće velike probleme s proizvodnjom hrane, a na kraju tog lanca nalazi se ljudska vrsta, kojoj se nikako ne piše dobro! A s tim se složila čak i Svetska banka.

Porast globalne  temperature  deluje neminovno
Porast globalne temperature deluje neminovno
U saopštenju Svetske banke navodi se da će topli talasi, rast nivoa mora, snažne oluje i druge posledice klimatskih promena ostaviti milione ljudi u siromaštvu. Do 2030. na 40 odsto zemljišta na kome se danas uzgaja kukuruz u podsaharskoj Africi to više neće biti moguće, a do tada će porasti i nivoa mora koji bi zajedno sa snažnim ciklonima mogao poplaviti veliki deo Bangkoka.

Porast globalne temperature od 1,5 stepeni Celzijusa otopiće permafrost u Sibiru, koji prekriva 24 odsto kopnene mase na severnoj hemisferi, a ispod njega se nalaze stotine gigatona ugljen-dioksida i metana, čije bi puštanje u atmosferu dovelo do još većeg velikog zagrevanja.
Tim naučnika, vođen stručnjacima s Oksforda, proučavao je stalaktite i stalagmite u sibirskim pećinama, koji su najstajali tokom stotina hiljada godina i merili su periode njihovog rasta. Otkrili su da su stalaktiti u jednoj pećini rasli pre 400.000 godina, kada je temperatura bila 1,5 stepeni veća od temperature pre industrijskog razdoblja ljudske istorije. Taj im je podatak pokazao da bi permafrost mogao uskoro ponovo da se otopi. Merenja su izvršili naučnici iz Mongolije, Rusije, Švajcarske i Velike Britanije.

- Iako to nije bilo uključeno u glavninu našeg istraživanja, naš rad isto tako sugeriše da u svetu koji bi bio topliji za 1,5 stepeni, što je dovoljno za otapanje permafrosta, susedne regije bi mogle doživeti značajne promene. Pustinja Gobi u Mongoliji postala bi vlažnija i ta pustoš bi počela više ličiti na današnje azijske stepe - rekao je Anton Vaks s Oksforda.
Navikli na sneg, a sada  se sunčaju na plaži:  Stanovnici Aljaske
Navikli na sneg, a sada se sunčaju na plaži: Stanovnici Aljaske
Na Aljasci izmereno 36,6oC!

Najseverniju američku državu Aljasku zahvatio je topli talas s gotovo rekordnim temperaturama. U najvećem gradu Enkoridžu zabeleženo je 26 Celzijusa, a u drugim delovima Aljaske bilo je još toplije. U Talkitni na severu izmereno je rekornih 35,5, a blizu tog grada je nezvanično zabeleženo 36,6 stepeni, što je najviša temperatura ikada izmerena na Aljasci, 1969. godine. Mnogi stanovnici iskoristili su ovakvo vreme za kupanje i sunčanje na jezerima.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.