Reklame

Lider probošnjačke “Koalicije Prvi mart” Emir Suljagić uporedio je Republiku Srpsku sa nacističkim Vermahtom i zapretio je da će osloboditi "okupirani deo teritorije" kako je nazvao RS.
Suljagić poziva na rat: Srbi su kao Vermaht okupatori, ali oslobodićemo teritoriju!
U prvim reakcijama zvaničnika Srpske neverica da se neko danas služi takvim rečnikom i govorom mržnje, pozivaju Kancelariju visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (OHR) i nadležne institucije u BiH da reaguju i sankcionišpu takav govor.

Koordinator “Koalicije Prvi mart” Emir Suljagić je u intervjuu za tursku agenciju Anadolija potvrdio da je njegov cilj centralizovana i unitarna BiH. 

Za Republiku Srpsku kaže da je okupirana teritorija, a vlasti Srpske uporedio je sa nemačkim Vermahtom iz Drugog svetskog rata. Poručuje da imaju pravo da "oslobode" taj deo teritorije.

"Znamo kako je boraviti u okupatorskom režimu. Verujte, čak 49 odsto naše zemlje je okupirano. Vlada RS, sve institucije RS se prema nesrbima ponašaju kako se Vermaht ponašao od 1941. do 1945. godine. Taj deo zemlje je okupiran", rekao je on.

Poređenje RS sa vojnim snagama nacističke Nemačke je skandalozno i uvredljivo, zajednička je ocena poslanika iz RS u Parlamentu BiH. Ovom izjavom Suljagić je pokazao da mu smeta jedinstvo srpskih političkih partija na očuvanju Republike Srpske.

borci Republike Srpske poručuju Emiru Suljagiću da je Srpska trajna kategorija i da je ovakvi i slični napadi mogu samo da ojačaju.

Dražen Perendija kaže, da osim poređenja sa nacističkim režimom, Suljagić tvrdi da se u BiH sprema Palestina.

"Ide i dalje, pa tragičnu smrt bebe, navodno zbog JMBG, povezuje sa ratnim dešavanjima", rekao je Perendija.

Novinari i analitičari saglasni su da je Suljagićeva retorika neprihvatljiva i da doprinosi razgradnji BiH, prenela je RTRS.

Suljagić i ta koalicija podneli su i prijavu protiv RTRS-a, novinara Nenada Petrovića i urednika Pečata Gvozdena Šarca.

Iako je RAK odbacio prijavu, novinari RTRS-a su, kako se navodi, pozvani na informativni razgovor u SIPA, pa su novinari televizije i svih drugih medijskh kuća pozvani da sutra dođu zgradu Agencije u Istočnom Sarajevu i posvedočene o nezapamćenom činu - saslušanju novinara koji otvaraju istraživačke priče. 

Nakon što je RTRS, naime, u emisiji “Pečat” objavio prilog o organizaciji “Prvi mart”, na njihovom sajtu objavljen je tekst, u kome se ta televizija karakteriše kao zločinačka organizacija.

Uz masu uvreda na račun RTRS-a, novinara, ali i sagovornika, ta koalicija RTRS naziva delom zajedničkog zločinačkog poduhvata.

Napadi Koalicije "Prvi mart” nastavljeni su i nakon emisije “Presing”, u kojoj su otvorena pitanja o nevladinim organizacijama. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.