Reklame

Neobična trava koja se za kratko vreme proširila na preko dva hektara livade i voćnjaka u Roćevićima, selu nadomak Kraljeva, izazvala je zabrinutost kod meštana. Vrsta i poreklo ove biljke, za sada, su nepoznati i stručnjacima. Trava je sa imanja Tijodorovića počela da se širi na susedne liveade, a postoji opasnost i da se širenje nastavi i na udaljenija područja!
Smrdljiva mutant trava kod Kraljeva uništava druge trave, ovce beže od nje!
Na imanju bračnog para Slavka i Gordane Tijodorović iz sela Roćević kod Kraljeva pojavila se neobična trava koja se za kratko vreme proširila na seoske livade i voćnjaka.

Slavka Tijodorović kaže da su ranije ovce na njihovoj livadi prosto uživale i da ih je bilo teško pokrenuti iz sočne trave, ali ove godine, dodaje, stado samo projuri kroz gustu travu, a da nijedna ovca ne uzme ni travku. 

I komšije kažu da nikada ovako nešto nisu videli.

"Imam 75 godina, gde nisam kosio i plastio, ali ovako čudo od trave nisam video. Toliko smrdi da kad bih morao da je kosim sigurno bih pobegao", kaže Miko Pavlović, Slavkov i Gordanin komšija.

I Srećko Tijodorović, bliski Slavkov rođak, strepi za svoje imanje, jer je trava u fazi cvetanja i seme se već širi na njegovu livadu.

Nepoznata trava predstavlja, bar za sada, i misteriju i za stručnjake. Magistar biologije Živko Slavković, odličan poznavalac biljnog sveta na područu, ne samo Kraljeva i Raškog okruga, kaže da se s takvom biljkom nije susreo ni u vreme fakulteta i magistarskih studija, a ni kasnije tokom četrdeset godina proučavanja biljnog sveta i rada u prosveti.

"Neverovatno je koliko je trava neprijatnog mirisa i gorkog ukusa i zato je stoka neće. Ili je biljka "stranac" donesena semenom, ili je mutant neke domaće biljke. Svojim mirisom uništava i autohtone vrste na istom posedu", kaže profesor Slavković.

RTSRTS
Slavko Tijodorović se obraćao stručnjacima u Skupštini Grada Kraljeva, Zavodu za poljoprivredu "Ibar", Ministarstvu za poljoprivredu ali, kako kaže, nigde nije naišao na razumevanje i spremnost da se trava uništi.

"Jedino su u Zavodu za poljoprivredu obećali da će u dogledno vreme izaći na teren i pokušati da indentifikuju biljku, a zatim predlože neko rešenje", kaže on.

Tijodorovići, njihove komšije, ali i svi meštani Roćevića očekuju hitan odgovor i pomoć, jer strahuju da ono što je ostalo od sela posle višedecenijske migracije ne preplavi tajnovita trava.
Izvor: RTS

0 коментара:

Постави коментар