Reklame

Ljuljzim Peci posle samo dva dana smenjen je sa mesta oficira za vezu Prištine u Beogradu, čime je napravio jedan od rekorda u istoriji diplomatije.

Do Tačija došla  informacija da se Peci  u Beogradu sreo sa  predstavnicima  srpske bezbednosti
Do Tačija došla informacija da se Peci u Beogradu sreo sa predstavnicima srpske bezbednosti | Foto: Oliver Bunić
Iako su ga kosovske vlasti javno optužile za nekoliko diplomatskih gafova, njegova smena, prema saznanjima “Alo!”, usledila je pošto je do Hašima Tačija stigao glas da je njegov predstavnik u Beogradu bio u kontaktu sa srpskim tajnim službama. Na njegovo mesto dolazi sadašnji ambasador u Hrvatskoj Valjdet Sadiku, čovek od poverenja Hašima Tačija, za razliku od Pecija, koji je bio bliži predsednici Kosova Atifete Jahjagi!

U ostavci dostavljenoj predsednici Kosova Atifete Jahjagi, Peci je naveo da podnosi ostavku jer ga je Tači kritikovao zbog izjave da do normalizacije odnosa može da dođe tek kada Srbija bude priznala Kosovo.

- Bio sam ubeđen da je državna politika u vezi sa potpunom normalizacijom odnosa sa Beogradom upravo priznanje Srbije, ali izgleda da politika nije takva. U takvim okolnostima ne prihvatam da nastavim rad u diplomatskoj službi Kosova - napisao je Peci.
Hašim Tači
Hašim Tači | Foto: AFP

Međutim, Ministarstvo inostranih poslova Kosova saopštilo je da je protiv Ljuljzima Pecija već bio pokrenut postupak za smenjivanje pre no što je podneo ostavku. Oni su Peciju zamerili što je iznosio svoje političke stavove, što se novinarima u Beogradu obratio na srpskom, a ne albanskom, što se neovlašćeno sastao za srpskim zvaničnicima, a i njegovi propusti dok je bio ambasador Kosova u Švedskoj. Ministarstvo dodaje da ima i drugih pitanja koja se odnose na bezbednost države, koja još nisu za javnost, te i zato Peci nije bio pravi predstavnik Kosova.

Naš izvor blizak diplomatskim krugovima u Prištini kaže da je njegovo obraćanje na srpskom samo paravan za njegovo povlačenje.
- Peci u startu nije bio Tačijev izbor, jer je on oduvek bio bliži po političkim idejama predsednici Kosova iako nije član nijedne partije. Navodno, do Tačija je došla informacija da se on u jednom lokalu u Beogradu sreo sa predstavnicima jedne tajne srpske službe i onaj tražio njegovo povlačenje.
Jahjagi je pokušala da ubedi Tačija da to ne uradi jer vlasti u Prištini nemaju konkretne dokaze za to i da bi to bio skandal, ali nije uspela. On je odmah imenovao Valjdeta Sadikua, svog čoveka od poverenja kome mandat ambasadora ističe 1. jula, kada će doći u Beograd - objašnjava naš sagovornik.

0 коментара:

Постави коментар