Reklame

Berina Hamidović, beba od mesec i po, preminula je u Beogradu, gde se nalazila na lečenju. Otac Emir kaže da je njegovo dete bilo žrtva administracije, piše sarajevski portal "Klix.ba".
U Sarajevu su zbog slučaja beba koje ne mogu da se leče zbog nepostojanja JMBG održane masovne demonstracije (FOTO: Klix.ba)
Berina je rođena 17. marta ove godine. Dijagnostifikovana joj je traheoesofagealna fistula na mestu anastomoze, zbog čega nije mogla da jede.

Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspešna, upućena je u Beograd, piše "Klix". Međutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni pasoš, dok su oboje roditelja nezaposleni. Emir Hamidović u razgovoru za Klix.ba kaže da je za prikupljanje novca najzaslužniji njegov komšiluk na Ilidži.

Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju. 

- Iako je dete bilo hitan slučaj i Granična policija je trebalo da bude obaveštena da na tom graničnom prelazu dolazi sanitetsko vozilo, službenike ni na našoj ni na srbijanskoj granici niko nije obavestio da dolazimo - ispričao nam je ožalošćeni otac.

"Otkud mi znamo da vi ne trgujete decom"


- Rekli su: 'Otkud mi znamo da vi ne trgujete djecom'. Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gde su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa uraditi. Morali smo ih zamoliti da oni nazovu Graničnu policiju i kažu im da će sanitetsko vozilo doći na taj granični prelaz - kaže Hamidović.

Kad su konačno uspeli da dođu do Beograda, u tamošnjoj bolnici pojavili su se novi problemi.

- Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti da plate lečenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslana na operaciju, pa su nam rekli kako će to oni rešiti pravnim putem - rekao je Hamidović.

Berina je potom dobila sepsu.

Preminula je 13. juna, a sahrana će biti održana u ponedeljak, 17. juna u 14 sati na groblju Vlakovo. 

Osim slučaja Berine Hamidović. javnpst u celom regionu s pažnjom je pratila i slučaj tromoesečna bebe Belmine Ibrišević, koja nije mogla na operaciju jer nema JMBG.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.