Reklame

Čula sam da je napisao testament i predao ga generalu Kosti Nađu, i da je tu pisalo da ja vodim računa o svim stvarima koje posle njega budu ostale

Josip Broz Tito, Jovanka Broz,
ZAGREB - Pakao posle Brozove smrti.
Tajna pisma Jovanke Broz, udovice doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koja su čuvana u najvećoj tajnosti, otkrivaju šta je nekadašnja prva dama proživljavala od trenutka kad joj je rečeno da Tito umire do časa kad su je izbacili iz rezidencije. 
Intimne beleške


Novinarka hrvatskog Globusa, istražujući zamršenu sudbinu velike materijalne zaostavštine Josipa Broza Tita, koja je još 1984. proglašena državnom tajnom, tako da se još ne zna ni kolika joj je vrednost ni kome zakonski pripada, dobila je uvid u intimne beleške njegove udovice Jovanke koje su nastale tri godine pošto je jugoslovenski predsednik umro.

Dosad neotkrivene, čuvane u najvećoj tajnosti, one otkrivaju šta je nekadašnja prva dama proživljavala od trenutka kad joj je rečeno da Tito umire do časa kad su je brutalno izbacili iz rezidencije, kao i šta se dogodilo s brojnim dragocenostima predsedničkog para.

Osam primeraka

„Čula sam od jedne ratne drugarice da je Tito napisao testament i dao da se umnoži u osam primeraka. Predao ga je drugu Kosti Nađu (generalu armije) kad je bio u Igalu zbog nekekonferencije SUBNOR. U tom dokumentu je Tito, između ostalog, odredio da ja lično vodim računa o svim stvarima koje posle njega budu ostale, jer ću ja to najbolje znati, umeti i hteti. Čula sam isto tako da je posle toga došao Stane Dolanc (šef jugoslovenske tajne policije i član Predsedništva SFRJ) kod Nađa i zapretio mu da slučajno ne izađe s tim dokumentom jer će se gadno provesti“.

Veći deo pokraden

Ovako je u junu 1983. Jovanka Broz napisala poverljivoj osobi čiji su identitet novinari sakrili, radi njene bezbednosti. Jovanka je tada molila za pomoć da se posle trogodišnje agonije na dnevni red stavi pitanje njene egzistencije i nasledstva.
Ne samo da se problem nasledstva Brozovih u 33 godine nije pomakao s mrtve tačke nego je sasvim opravdan strah Titovih naslednika da neće doživeti satisfakciju, jer je veći deo vredne imovine pokraden i nepovratno izgubljen.

Tito nije bio nimalo naivan

Titov testament nikad nije pronađen. Kao predsednik SFRJ, u govorima je isticao da će sve što ima ostaviti državi.
- Da je Tito, kad su mu amputirali nogu, rekao - sve moje ostaje državi, to bi vredelo. To što je maršal pričao dok je bio u punoj snazi, ne računa se kao testament 15 godina posle. I danas ima živih ljudi koji bi mogli svedočiti da je Tito govorio kako su slike njegove, nije on bio nimalo naivan - izjavio je Toma Fila, bivši advokat Jovanke Broz.

0 коментара:

Постави коментар