Reklame

Traži se od Evrope da natera Hrvatsku da prizna prikriveni Holokaust, jer je to najmanje što može da uradi za hiljade Jevreja, ali i Srba koji su stradali u Jasenovcu

Džeruzalim post, Jevreji, Srbi, Hrvati, genocid, Jasenovac
Izraelski list objavio sliku Hrvata koji otpozdravlja kao nacista
JERUSALIM - Sramotna prošlost.
Hrvati se nikad nisu suočili sa svojim zločinima tokom Drugog svetskog rata niti su za njih odgovarali, napisao je nedavno Džeruzalim post i naglasio da će ta država za manje od mesec dana postati 28. članica EU. Stoga se u tekstu koji je potpisao Majkl Frojnd traži od Evrope da natera Hrvatsku da prizna prikriveni Holokaust, jer je to najmanje što može da uradi za hiljade Jevreja, ali i Srba koji su stradali u Jasenovcu.

List navodi da je Hrvatska uspela da sprovede brojne promene, ali da ipak nije uspela da se pomiri sa svojom sramotnom prošlošću i masovnim ubistvima Jevreja i Srba tokom Drugog svetskog rata. Autor navodi da ceo svet zna za logore Treblinka i Aušvic, ali ne i za Jasenovac u NDH.

- Poznat kao „Aušvic Balkana“, Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor na području NDH, države koju je Hitler poverio Anti Paveliću, vođi ustaškog pokreta - navodi Džeruzalem post i dodaje da je Jasenovac bio posebno surov logor.

Prema navodima lista, ustaše su tokom rata pobile više od 30.000 Jevreja, odnosno 75 odsto ukupne populacije u zemlji, ali su im ipak glavna meta bili više od dva miliona Srba. U tekstu se dalje navodi da je ustaštvo kod nekih Hrvata i dalje na ceni, a kao ilustracija za to pominje se proslava iz 2011. u Splitu u čast Pavelića, kao i koncerti Marka Perkovića Tompsona.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.