Reklame

Predrag Bubalo, bivši ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Vojislava Koštunice biće danas u toku dana priveden u policiju zbog malverzacija sa privatizacijom „Luke Beograd“, ekskluzivno saznaje „Alo!“. Radna grupa MUP-a privela je kraju prikupljanje dokaza o zloupotrebama teškim 21 milion evra prilikom privatizacije ovog preduzeća, zbog kojih će se danas, pored Bubala, u policiji naći još 10 osoba.

Predrag Bubalo
Pored Predraga Bubala, u policiji će se naći još 10 osoba | Foto: Dalibor Danilović
U okviru istrage koju Radna grupa MUP-a vodi u vezi s ovim slučajem, Bubalo je već bio saslučan krajem januara, kada je dao svoj iskaz u policiji u svojstvu građanina. On je tada oprativcima Radne grupe UKP-a rekao da u okviru privatizacije Luke nije urađeno ništa protivzakonito i da je ta odluka doneta na najvišem državnom nivou.

Da podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije još 14. maja 2010. je podneo krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija “Luke Beograd” državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra. Među tim osobama su i Milan Beko i Predrag Bubalo, kome se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja
- Bubalo je propustio da obavesti vladu i predsednika vlade o stvarnoj vrednosti akcija „Luke Beograd“, koja, prema preliminarnoj proceni Instituta ekonomskih nauka iz juna 2005. godine, iznosi 22-23 evra po jednoj akciji - piše u prijavi Saveta. Umesto toga, akcije su prodate po ceni od 800 dinara, a ovom transakcijom su oštećeni ne samo budžet Srbije i bivši akcionari, već i svi poreski obveznici.

Prema rečima našeg izvora bliskog istrazi, današnja privođenja tek su početak u rasvetljavanju ovih mahinacija i nova hapšenja tek slede.
Preuzimanje akcija
Luka Beograd privatizovana je 2005. godine u vreme premijera Vojislava Koštunice, u čijoj vladi je Predrag Bubalo bio ministar od 2004. do 2007. Septembra 2005. godine 40 odsto akcija Luke Beograd, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, prodate su firmi „Vorldfin“ iz Luksemburga, a zatim su otkupljene i preostale akcije koje su bile u rukama malih akcionara. Iza „Vorldfina“ su u trenutku kupovine Luke stajali Milan Beko i Miroslav Mišković.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.