Reklame

Visina reke već prešla kotu redovne odbrane od poplava. Najugroženija mesta su Bezdan, Apatin, Bogojevo i Novi Sad

Srbija, Dunav, poplave
Dunav će rasti pola metra dnevno
BEOGRAD - Vremenske nepogode iz Evrope idu ka Srbiji.
Visok talas Dunava, koji je poplavio centralnu Evropu, juče je stigao do Srbije, zbog čega su nadležni proglasili redovnu odbranu od poplava.
Vodostaj Dunava kod Bezdana je već juče u podne iznosio 501 centimetar i za jedan centimetar je prešao kotu redovne odbrane od poplava. Kako kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHZ), u subotu bi vodostaj na tom mestu mogao da bude oko 650 centimetara, a kodApatina 680 centimetara.


Rizična mesta

Bezdan, Apatin, Bogojevo i Novi Sad zasad su najugroženija mesta, a iz RHZ je upozoreno da će vodostaj Dunava u narednih osam dana biti konstantno u porastu.
Radoslav Josić, zamenik rukovodioca odbrane od poplava na sektoru D12 od Bezdana do Bogojeva, kaže za Kurir da ima rizičnih mesta, ali da dežurna ekipa sprovodi sve mere.
- Proglašena je redovna odbrana od poplava i mi sprovodimo sve mere - kaže Josić i dodaje da očekuju da će se ponoviti situacija iz 2006. godine, kad je nivo reke bio 736 centimetara, ali ne više od toga.

Moguće kao u Evropi

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, kaže da bi u Srbiji mogla da bude ista situacija kao i u Evropi ako nadođe velika količina vode.
- Zakazana je sednica na kojoj će se preduzeti svi koraci kako reke ne bi preplavile nasipe. Nedostatak novca je glavni problem, sredstva se smanjuju iz godine u godinu. To mora da se reši sistemski, a ne od sezone do sezone. Prošle godine nam je obećano deset miliona evra - kaže Marić.

Evropa: Bujice odnele 12 života

Katastrofalne poplave koje su pogodile centralnu Evropu prete da se prošire i na ostatak kontinenta. Nabujale reke, koje su dostigle rekordne nivoe u Nemačkoj, Češkoj i Austriji, odnele su dosad 12 života, a dvoje ljudi vodi se kao nestalo.
Slovačka na svom delu toka Dunava očekuje da poplavni talas iz Nemačke i Austrije bude kao tokom razorne poplave 2002. Međutim, građani se nadaju da će, zahvaljujući novim barijerama i planu odbrane, šteta biti znatno manja nego pre 11 godina.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.