Reklame

Snouden napustio Hongkong-odleteo za Moskvu?!
Najtraženiji čovek na planeti!
Vlasti Hongkonga potvrdile su da je američki državljanin Edvard Snouden, koji je nedavno razotkrio informacije o aktivnostima američkih specijalnih službi, danas "dobrovoljno i na legalan način" napustio tu teritoriju i odleteo za treću zemlju, a hongkonški mediji nezvanično saznaju da je otputovao za Moskvu.
Hongkonške vlasti saopštile su da od SAD nisu dobile adekvatne informacije da bi mogle da objave nalog za hapšenje Snoudena.

"Naš ''uzbunjivač'' Edvard Snouden napustio je Hongkong letom ''Aeroflota'' za Moskvu", potvrdili su listu "Saut Čajna morning post" "pouzdani izvori", naveo je dnevnik u kratkom izveštaju na svojoj internet stranici, prenosi AFP.

Taj dnevnik je objavljivao eksluzivne intervjue u Hongkongu sa Snoudenom.

Francuska novinska agencija navodi da predstavnici aerodroma u Hongkongu nisu želeli da komentarišu tu informaciju, a da ruski konzulat "nije bio dostupan za informacije".

Snouden je otišao uprkos američkom nalogu za hapšenje i zahtevu za izručenje od vlasti Hongkonga, gde je nekadašnji saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) došao 20. maja.

Ruska agencija RIA Novosti prenela je vest AFP-a, podsećajući da je ranije pres sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao da je Rusija spremna da razmotri eventualni zahtev Snoudena za politički azil.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov naknadno je rekao da formalni zahtev nije bio stigao, ali je potvrdio spremnost da ga Rusija razmotri, navela je agencija.

RIA Novosti podseća i da je Snouden radio za kompaniju "Buz Alen Hamilton" (Booz Allen Hamilton) - koja je u ugovornom odnosu sa CIA, kao i da je početkom juna on obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg mobilnog operatera "Verajzon" (Verizon).

Takođe, objavio je i podatke o supertajnom programu NSA - PRIZMA, koja omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

Nacionalna obaveštajna služba je saopštila da se programi praćenja realizuju zakonito i da se nalaze pod kontrolom svih grana vlasti u SAD.

0 коментара:

Постави коментар