Reklame

Studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša, Novog Sada, Beograda i Banjaluke vratili su se danas kućama sa Difovijade u Čanju uznemireni, razočarani i kraći za kofer, garderobu, patike, mobilni telefon, novac – sve ono što im je tokom poslednje noći ukradeno iz hotelskih soba. Umesto dobrog provoda i sećanja dobili su uvrede na račun "srpske majke", pretnje i ignorisanje od strane crnogorske policije.
Plaža Biserna obala u Čanju
 
Difovijada je za studente iz Niša krenula nizbrdo na samom ulasku u Crnu Goru gde su im oduzete majice sa logom fakulteta i manifestacije na kojoj je trebalo da učestvuju. U Čanju su ih već prvog dana dočekali spremni lokalci koji su im psovali "majku srpsku" i na svaki način pokušavali da izazovu kavgu. Incident je prijavljen policiji, a jedini odgovor je bio da su momci iz Bara i da ne treba ulaziti u sukobe.

Prema rečima Aleksandra Stamenkovića, studenta Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Niša, pored psovki, pokušaja da se izazove tuča sa studentima iz Novog Sada, otimanja naočari momku iz Niša, lokalni Crnogorci su se zaletali kolima na grupe srpskih studenata, dovikivali devojkama i tražili povod za tuču.


Neprijatnosti su se nastavile i narednih dana kada su lokalni Crnogorci ulazili u hotel, iako su studenti od recepcije i uprave izričito tražili da se sporedna vrata zaključaju kako bi kroz glavni ulaz hotela mogli da uđu samo učesnici Difovijade. Kako kaže Stamenković, recepcionar je stalno ponavljao da do direktora hotela ne može da dođe, a da će policija biti pozvana ukoliko Crnogorci naprave neki problem,

Atmosfera je kulminirala poslednjeg, četvrtog dana, boravka srpskih studenata kada su tri Crnogorca tokom dana ušla u hotel i isprepadali devojku na hodniku opkolivši je i vređajući je. Kasnije se saznalo da je na četvrtom spratu obijena soba, a od studenata je traženo da plate štetu, iako su oni bili smešteni samo na prva dva sprata.

Sinoć tokom večeri, dok su učesnici Difovijade bili u diskoteci, obijeno je desetak soba koje su gledale na plažu. Lopovi su ušli preko balkona i iz soba odneli sve što im je došlo pod ruku – od novca i mobilnih telefona, do patika, garderobe, pa čak i celih kofera punih stvari.

Aleksandar kaže da su lopovi došli kolima što se videlo po tragovima guma ispod terasa. Policija, koja je izašla na uviđaj, objasnila je da ne može da im pomogne jer iako pretpostavljaju ko je stvari odneo, to ne mogu da dokažu. Istovremeno, okrivili su studente što su ušli u svoje sobe i samim tim "uništili tragove".

Studenti su jutros po savetu srpskog konzulata u Herceg Novom krenuli nazad kućama, iako su u početku odbijali da napuste hotel dok se ne reše incidenti i ne pronađu njihove stvari.

I pored više pokušaja da od hotela "Biserna obala" iz Čanja dobijemo objašnjenje zašto su zahtevi studenata iz Srbije da im se omogući bezbedan boravak danima ignorisani, na telefon se celo popodne niko nije javljao. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.