Reklame


Samo nekoliko dana nakon samoubistva Adolfa Hitlera, pred sam kraj Drugog svetskog rata, odigrala se bitka kao stvorena da bude pretočena u film. Novinar Stiven Harding sakupio je podatke o neverovatnom savezništvu američkih vojnika, francuskih ratnih zatvorenika i nemačkih vojnika u odbrani austrijskog dvorca Iter od napada esesovaca. To je jedini zabeleženi slučaj zajedničke borbe Nemaca i saveznika u tom ratu.
U zamku Iter u Tirolu bili su zatočeni lideri predratne Francuske
Harding je priču o ovoj nezamislivom događaju pretočio u knjigu "Poslednja bitka", bazirajući je na memoarima učesnika, intervjuima koje je sam radio, kao i zvaničnim američkim, nemačkim i francuskim istorijskim podacima.
Petog maja 1945 - pet dana posle Hitlerovog samoubistva - tri američka tenka "šerman" iz 23. trećeg tenkovskog bataljona pod komandom kapetana Džona Lija oslobodila su Iter, tirolski zamak iz 13. veka.

Nacistima je on služio kao specijalni zatvor u kojem su bili francuski zatvorenici, poput bivšeg predsednika Albera Lebrena, bivših premijera Pola Rejnoa i Eduara Daladjea, bivših francuskih vojnih zapovednika i čuvenog tenisera Žana Borotre.

U borbi učestvovale i žene zarobljenika


Bitka se odigrala samo nekoliko dana nakon samoubistva Adolfa Hitlera
Esesovci iz 17. pancir divizije ubrzo su pristigli kako bi povratili zamak i pobili zatvorenike, ali su se brojčano slabijim snagama pod komandom kapetana Lija pridružili anti-nacistički nastrojeni nemački vojnici Vermahta, kao i prilično ratoborne supruge i devojke francuskih zatvorenika. Svi oni zajedno odbili su deo pripadnika elitne jedinice Trećeg rajha.

Četrnaest američkih vojnika sa samo dva tenka i ograničenom količinom municije, udružili su se sa dvadesetak pripadnika nemačkog Vermahta da bi odbranili dvorac od SS-ovaca. Ovaj neobični savez, predvođen 27-godišnjim kapetanom Džekom Lijem, odolevao je njihovim napadima sve dok nije stiglo pojačanje.

Među ženama su se posebno istakle Ogasta Bruhlen, ljubavnica laburističkog vođe Leona Žuoa, i madam Vejgan, žena generala Maksima Vejgana, koje su rešile da ostanu u zamku, kao i Kristijan Mabir, ljubavnica Pola Rejnoa.

Zatvorenici imali pristup biblioteci, svako imao sobu...


Glavni heroji priče, zasnovane na činjenicama, jesu Džon li, koji je otelotvorenje borca: mudar, agresivan, inovativan, veoma sklon alkoholu, ali koji vodi računa o svojim vojnicima, i major Jozef Gangl, više puta odlikovani zapovednik u Vermahtu, koji je poginuo pomažući Amerikancima da zaštite francuske zatvorenike. Gangl je u modernoj Austriji i Nemačkoj poznat kao heroj borbe protiv nacizma, ali je ovo prvi put da se priča o njemu pojavljuje na engleskom.

Hardingova knjiga je kulminacija 20-godišnjeg istraživanja o ovoj bici, koja je počela posle bekstva čuvara dvorca četvrtog maja. Zamak je služio kao dopunski objekat koncentracionog logora koncentracionog logora Dahau, ali su zatvorenici visokog ranga držani u relativno luksuznim uslovima, imali su pristup biblioteci i svako je imao svoju sobu.

Čim su čuvari pobegli, zatvorenici su se dočepali oružja koje su oni ostavili u dvorcu i čekali savezničke snage da ih oslobode.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.