Reklame


Televizijska premijera dokumentarnog filma “Pretpostavka pravde“ u režiji Borisa Malagurskog i Ivane Rajović prikazana je večeras u 22.00h u okviru emisije Revolucija na TV Happy. Ovaj dokumenatarac se bavi tragičnim stradanjem francuskog navijača Brisa Tatona i otvorio je u najmanju ruku, zabranjena poglavlja i postavio neka nova pitanja o tom slučaju. Malagurski je poznat i po ranijim, značajnim i veoma gledanim dokumentarcima „Težina lanaca“ i „Kosovo, možete li da zamislite“. Krunski svedok stradanja Tatona, koji je do večeras bio nepoznat javnosti, otkriva nove detalje i baca sasvim novo svetlo na ceo dogadjaj
Drugačija istina o stradanju Brisa Tatona
Ovaj 40-minutni film bavi se tragičnim stradanjem francuskog navijača Brisa Tatona 2009. uBeogradu, i sudskim postupkom koji je vođen posle toga.

"Film koji postavlja nova pitanja, koji otvara zabranjena poglavlja, koji se mnogima „sa vrha“ neće svideti" . Ovim rečima mladi autor Boris Malagurski “prepričava“ svoj novi dokumentarac „Pretpostavka pravde“.
..
Nakon filma, voditelj je razgovarao sa gostima u studiju, uključujući i svedoka čitavog događajapenzionisanog policajca, inače člana obezbedjenja garaže „Obilićev Venac“ Dragan Crepulja. Svedok je u emisiji potvrdio svoju izjavu koju je dao nakon čuvenog incidenta, a koja je pred sudskim većem odbačena kao nepotrebna:
- Video sam kada je, sada pokojni Taton pao, pored njega nije bilo nikoga, ni na stepenicama, ni sa strane.. Bio sam dva metra od Tatona kada je pao, odmah sam pogledao svuda okolo, i gore i sa strane, nikoga nije bilo, to mogu da potvrdim. Na  žardinjeri sam video otisak njegove patike, takodje i slomljenu tuju koja je tu bila. Sve sam to preneo policajcima koji su tu bili. Moje svedočenje doživljavam kao moju gradjansku dužnost, moju obavezu prema istini.
-Mediji su ove događaje predstavljali kao crno-belu priču, ali analizom optužnice, presude i drugih detalja došli smo do zaključka da nije sve onako kao što nam je predstavljeno– objašnjava Malagurski.
Pretpostavka pravde“ analizira ulogu političke i državne elite u Srbiji. Oni koji su izlazili pred medije i govorili da će „ubice biti najstrože kažnjene“ radili su to neodgovorno. Time su doprineli da se stvori pogrešna atmosfera u društvu, uspaljivali su mase zarad jeftinih političkih poena – kazao je Malagurski.
Snimljen na engleskom jeziku, sa srpskim titlovima, dokumentarac „Pretpostavka pravde“ sagledava situaciju iz ugla relevantnih sagovornika iz Tužilaštva, Apelacionog suda, Pravnog fakulteta, kao i iz ugla srpskih i francuskih novinara koji su pratili slučaj, analitičara… Snimanje filma motivisano je tragičnom smrću Brisa Tatona, ali i sudbinom Stefana Veličkovića, koji je uprkos alibiju osuđen na sedam godina zatvora.
Roditelji traže pravdu na jednom od mnogih okupljanja i protestaRoditelji traže pravdu na jednom od mnogih okupljanja i protesta
Toliko je nelogičnosti da me čudi kako do sada nije snimljena bar neka emisija– rekao je Malagurski .
Po njegovim rečima, svako nasilje treba osuditi, ali „presuda mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na željama“.
U Studiju je posle emisije nastavljen razgovor o slučaju "Taton" gde su gosti bili advokati Branislav Tapušković, Zora Dobričanin, koautorka dokumentarca Ivana Rajović i krunski svedok dogadjaja Dragan Crepulja.
Svi gosti su se saglasili da je više nego očigledno da je Sud bio pod ogromnim pritiskom političara i državnog vrha u to vreme, kao i, kako je rekao advokat tapušković "više nego jasno da je presuda doneta za zadovoljenje nekoga drugog a ne pravde".
....

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.