Reklame


Zbog nelegalne prodaje duvana punog peska, prašine i fekalija država do kraja godine može da izgubi čak 12 milijardi dinara, otkriva Kurir

Srbi, rezani duvan, pesak, fekalije, izmet
BEOGRAD - Zarađuju na đubretu!
U ilegalnom rezanom duvanu mogu da se nađu pesak i prašina, ali i fekalije i izmet, otkriva Kurir. On je potpuno nekontrolisan, a očekuje se da analize koje se trenutno sprovode na zaplenjenom duvanu precizno utvrde šta se sve u njemu nalazi. Spretni trgovci ne vode računa o higijenskim uslovima za pripremu ovog duvana, čija prodaja doživljava ekspanziju.


Đorđo Radojičić, predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana u Privrednoj komori Srbije (PKS), kaže da je bolji onaj duvan koji se kontroliše i termički obradi, što nije slučaj s robom na sivom tržištu.

- Takav duvan može da sadrži razne nečistoće, prašinu, pesak jer nije prošao kontrolisanu obradu kroz fabriku. Pogon za obradu ispunjava određene standarde, higijenske i druge uslove, a svega toga nema kod ilegalnih trgovaca. Takođe, oni prodaju duvan od samo jedne vrste i samo od srednjih ili gornjih listova, dok fabrike mešaju različite vrste duvana kada prave cigarete - objašnjava Radojičić.

On navodi da će zbog ilegalne prodaje duvana država ostati bez oko deset milijardi jer se ne plaćaju porezi i akcize, a štetu će pretrpeti svi u lancu, od proizvodnje do maloprodaje. Razlog je, smatra Radojičić, to što država ne daje premije proizvođačima kao što rade drugi. Mogla je, dodaje, da uloži jedan dinar, a sada je izgubila deset.

U „Džepen tobako internešenelu“ (JTI) procenjuju da je obim legalnog tržišta cigareta smanjen 14 odsto zbog ilegalne trgovine.
- Postoji opasnost da nelegalna prodaja rezanog duvana do kraja godine napravi gubitak od 12 milijardi dinara u budžetu po osnovu izgubljenih akciza i PDV na cigarete - tvrdi Kris Vuds, direktor JTI za zapadni Balkan.

Inače, mnoge duvanske kompanije pozdravile su odluku Poreske uprave da pooštri kontrolu svih lokacija na kojima se nezakonito prodaje rezani duvan.
Vuds: Obim legalnog tržišta cigareta smanjen 14 odsto zbog ilegalne trgovineVuds: Obim legalnog tržišta cigareta smanjen 14 odsto zbog ilegalne trgovine
Kazne do 150.000 dinara

Sektor poreske policije u koordinaciji s komunalnom policijom i tržišnom inspekcijom od 9. aprila kontroliše sve lokacije na na kojima se nelegalno trguje rezanim duvanom. Poreznici su pojačali kontrole, u kojima oduzimaju duvan i podnose prekršajne i krivične prijave. Kazne su do 150.000 dinara.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.