Reklame


Za pet dolara u Srbiji može da se kupi znatno manje hrane nego u Americi ili Francuskoj, a zbog monopolizovanog tržišta i manjka konkurencije, građani Srbije će i ubuduće biti primorani da kupuju prilično skupe namirnice, tvrde stručnjaci.
Kliknite za uvećanje (+)
















Portal www.buzzfeed.com uradio je istraživanje koliko se hrane u različitim državama može kupiti za pet dolara, a upoređivane su cene banana, kafe, junetine, piva, krompira, pirinča i drugih namirnica.

Kada smo te podatke uporedili sa cenama na našem tržištu, ispostavilo se da sve te proizvode plaćamo mnogo skuplje od žitelja država sa mnogo većim standardom i kvalitetom života (pogledajte grafiku).

- Ovde konkurencija skoro da ni ne postoji, a javna je tajna da su vlasnici trgovinskih lanaca ujedno i većinski proizvođači u Srbiji. Monopol je ovde i proizvođački i trgovački i uvoznički. Dokle god se ta sitacija ne promeni, nama će biti ovako kako jeste - ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

Kako kaže, nepostojanje tržišnog nadzora i monopolsko tržište su dva osnovna problema za ovakvu situaciju. Jer, kako kaže, da postoji tržišni nadzor, onda bi i Srbija bila privlačnija za druge trgovinske lance.

I ekonomista Instituta za istraživanje tržišta Saša Đogović kaže za “Blic” da su monopol i nepostojanje konkurencije glavni uzroci što hranu plaćamo skuplje nego razvijenije zemlje.

- U tim zemljama mnogo je veća konkurencija i više je trgovinskih lanaca. Kod nas, nažalost, imamo monopolsku strukturu u pojedinim sektorima, manjak novih investicija i neprimenjivanje zakona. Sve to uslovljava više cene nego što je slučaj s drugim zemljama, gde imate mnogo veću konkurenciju - navodi Đogović.

Međutim, kako kaže, kada je u pitanju region, iako Srbija ima manje prosečne plate nego, na primer, Crna Gora, ovde se ipak može kupiti minimalna potrošačka korpa za manje novca, nego što je slučaj sa Crnom Gorom.

- Nadam se da će trasiranjem puta ka EU biti uspostavljeni i jači konkurentski odnosi, što će postepeno dovoditi i do pada cena proizvoda - ističe Đogović.

Zarada na švercu hrane

Koliko je hrana jeftinija u inostranstvu nego u Srbiji svedoči i podatak da se onima koji je švercuju isplati da je ovde prodaju i do 30-40 odsto jeftinije, bez obzira na to što imaju dodatne troškove nabavke i transporta do Srbije.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.