Reklame


rvim potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada donela "tešku, ali jednu moguću odluku". Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je da je Vlada spremna da razmatra raspisivanje referenduma o briselskom sporazumu o Kosovu, ali samo pod uslovom da kosovski Srbi prihvate sprovođenje jedinstvene politike posle referenduma.
- Uveren sam da smo doneli tešku ali jedinu moguću odluku. Ako Srbi sa Kosova i neki drugi misle da Vlada i Skupština nemaju legitimitet za takvu odkluku i da na bilo koji način ugrožavamo državne i nacionalne inetrese, spremni smo da se preispita narodna volja. Ukoliko je potrebno stavićemo na dnevni red i referendum, ali je uslov je da iz tog refrenduma izađemo ujedinjeni. Ako većina građana prihvati našu odluku onda treba da prihvate i Srbi sa severa Kosova. Ako građani ne prihvate lično ću podneti ostavku. Siguran sam da će ogroman broj građana prihvatiti budućnost Srbije. To neće trajati mesecima, biće završeno u roku od 15 dana - rekao je Vučić.


On je izjavio da odluka o referendumu zavisiti od toga šta će u utorak reći Srbi sa Kosova.

- Ako u utorak saopšte da je to njihov izbor, imaćemo rok od 15 dana i završićemo tu priču -  rekao je Vučić.

On je ponovio da je za Srbiju jako važno da u primenu sporazuma uđe ujedinujena.

- Referenduma će biti ako budu spremni da prihvate rezultate referenduma, a oni su svakako odbili sporazum. I ne samo da prihvate rezultate, već da posle toga zajedno sa nama učestvuju u implememntaciji - rekao je Vučić.

Nisam izabran da budem ratni poglavica


Vučić je istakao da je Srbija u Briselu donela jedinu moguću odluku o svojoj budućnosti i perspektivi i da je "vodila računa o interesima naroda i o garancijama za bezbednost naroda". On je naveo i da je uveren da će se svi pozivati na sporazum "kao što se danas pozivamo na Dejtonski sporazum ili Rezoluciju 1244".

- Postoje rešenja koja nisu sjajna, ali i ona koja su bolja od sadašnjeg faktičkog stanja. Nikad više na Kosovu ni jedna strana neće dobiti maksimalistočki plan. Mi snage za ratniče poduhvate nemamo. Znamo šta nam je učiniti ako nam neko napadne zemlju, ali da se silimo nije relano. Nisam izabran da budem ratni poglavica Srba. Mnogi lupaju u ratne bubnjeve, pod uslovom da ne pada kiša i i da taj bubanj bude na Terazimaja a nikako u Drenici. Tuđu bi decu slali u Drenicu - rekao je prvi potpredsednik Vlade.

On je rekao da Srbija razjedinjena i podeljena ne može ništa da učini.
 
- Razjedinjeni i podeljeni u budućnosti ne možemo da uradimo ništa. Imamo jasnu odluku vlade, imaćemo i jasnu odluku parlamenta - rekao je Vučić.
 

SPC neće voditi politiku ove zemlje
 

Vučić izjavio je danas da se vlada ne meša u to šta SPC radi i misli i da SPC može i da vlada u Srbiji, ali da pre toga neće voditi politiku ove zemlje.

- Što se tiče stava SPC, šta god da kažem ići će protiv nas. Ali, imam jednu rečenicu - mi se ne mešamo u to šta SPC radi i misli, ali čitajući saopštenje Sinoda SPC bio sam veoma razočaran, jer sadrži političke kvalifikacije koje su neistinite - rekao je Vučić.

On je kritikovao stav SPC da tačka 14 briselskog sporazuma znači priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.
 
- To je tačka koja je prepisana iz nekoliko akata koje smo do sada imali. To je potpuno besmislena rečenica koju su oni nazvali krunskim dokazom da smo priznali Kosovo. Nemojte da izmišljate gospodo, jer oni koji su učestvovali u pisanju tih tekstova su to potpisivali mnogo godina pre toga - rekao je Vučić i dodao:

"U ovoj zmelji možete i vi da vladate, nemam ništa protiv da gospodin Amfilofije izađe na izbore i pobedi, ali pre nego što se to desi neće voditi politiku ove zemlje".

 

"Idem na Kosovo da obiđem Srbe i čujem svaku uvredu"


Vučić je rekao da lično ići na Kosovo i Metohiju da obiđe Srbe i kaže im sve ovo i "čuje i svaku uvredu, jer smo ovo radili zbog svakog građanina Srbije, pa i onih na Kosovu".

- Ničega se ne stidimo i ne plašimo. Problem je nekih koji su naučili da najtežim rečenicama, uvredama i pretnjama misle da nekoga mogu da pokolebaju. Mi smo smo se noćima mučili boreći se za svaku reč u sporazumu da bismo došli do nečega što je u tom trenutku bilo najbolje. Ako neko misli da može bolje, samo napred, ali mora da dobije podršku građana. U utorak ćemo nastaviti razgovore sa kosmetskim Srbima i do tada neće donostiti. Oni su otišli na dodatne konsultacije - rekao je Vučić.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.