Reklame


Udari na i ovako prazan džep, naterali su građane Srbije, da se opet vrate na pijacu, gde od švercera kupuju cigarete i ostale duvanske proizvode po mnogo manjim cenama, nego što su u prodavnicama. Pored cene kojom se pušači iznenade, novosađani se u poslednje vreme iznenade i akciznim markicama „Republika Kosovo“.

Ronhil
Šta bi rekli desničari?: Hrvatske cigare, sa markicom "Republike Kosovo" u AP Vojvodina |Foto: Nikola Travica
Cigarete sa takvim akcizama, po boksu koštaju i do 500 dinara manje, nego one sa akciznom markicom Srbije.
Ronhil
Sporna markica pronađena u Novom Sadu | Foto: Nikola Travica
  
Počeli u Republici Srpskoj!
Duvanski proizvodi sa akciznim markicama “Republike Kosovo” prvo su se pojavli u Republici Srpskoj. Takve cigarete se preko Drine mogu kupiti po novim cenama cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine, a uvoznik takođe
nije nijedna firma ni distributer iz BiH, već "NTP Trokadero" iz Prištine.
Cigarete se mogu kupiti po novim cenama i one su značajno jeftinije od cena u prodavnicama, što predstavlja veliko olakšanje za budžet naših građana. Uvoznik proizvoda na kojima je akcizna markica Ministarstva finansija Republike Kosovo nije ni jedna firma iz Srbije, već one stižu za sada nepoznatim kanalima do Novog Sada, o čemu prodavci nerado pričaju.

- Svakodnevno kupujem cigarete na pijaci. One su dosta jeftinije od istih koje kupim u trafici. Na boksu Ronhila, na kome je nalepljena akcizna markica Republike Kosovo uštedim i do 400 dinara, od identičnih cigareta na kojima je naša markica – kaže za "Alo!" Nenad Š., dodajući da je razlika u cigaretama samo u jeziku na kome stoji upozorenje o štetnosti.
Ronhil
U Vojvodinu stižu dobro razrađenim švercerskim kanalima | Foto: Nikola Travica
Kutije cigareta imaju nalepnice o štetnosti pušenja koje su napisane na albanskom i dosta lošem srpskom jeziku, latiničnim pismom. Na mnogim kutijama piše da “Pušenje duvana uzrokuje infrakt”, umesto infarkt.

- Cigarete se ne prodaju na tezgama, nego ispod tezge. Kada priđete prodavcu i kažete šta hoćete, on vas prvo pogledom premeri i proceni da li ste policajac u civilu. Kada ga ubedite da ste samo kupac, to je već druga priča, postaje ljubazan i voljan za razgovor jer i on mora da živi od nečega. – dodaje naš sagovornik, ističući da kupovinom cigareta sa markicom “Repubile Kosovo”, mesečno uštedi i do 5000 dinara.
Ronhil
Predpostavlja se da da ovakve cigarette do Novog Sada stižu određenim švercerskim kanalima, ali to svakako novosađanima nesmeta, jer je danas osnova svega da se sačuva već i ovako osiromašen kućni budžet.
Ronhil

Sprečavanje šverca cigareta!


Zajedničkom akcijom carinika i pogranične policije na graničnom prelazu Gostun sprečen je pokušaj krijumčarenja 121.200 cigareta iz Srbije, što je jedna ods većih zaplena u ovoj i prošloj godini.

Cigarete "Marlboro" čija je vrednost 1.285.400 dinara su juče otkrivene u tovarnom delu kamiona, crnogorske registracije, ispod vreća u kojima se nalazila stočna hrana koja je prethodno ocarinjena, saopštila je Uprava carina.
Veće zaplene cigareta tokom 2012. i 2013. godine.
- 16.februara 2013- Carinici su u februaru u tri slučaja, korišćenjem skenera na graničnom prelazu Batrovci ka Hrvatskoj pronašli više od 21.000 komada cigareta u autobusima koji su saobraćali ka zemljama Zapadne Evrope
- 5. februara 2013 - Novopazarska policija saopštila je da je zaplenila , u dve akcije 2.736 boksova cigareta "marble" bez potrebne dokumentacije, a čija vrednost je procenjena na oko 3.200.000 miliona dinara.
- 18. januara 2013. - Beogradska policija je otkrila u vozu koji je stigao iz Bara oko 7.000 paklica cigareta, vrednih više od 1,2 miliona dinara, što je jedna od većih zaplena švercovanih cigareta u ovoj i prethodnoj godini.
- 28. oktobra 2012. - U mestu Bumbarevo Brdo kod Knića policija je zaplenila 2.430 boksova raznih cigareta, vrednosti oko 3,7 miliona dinara. Cigarete su bile u automobilima "audi", ivanjičke registracije, i "folksvagen pasat", kragujevačkih tablica.
- 4. oktobra 2012. - Kraljevačka policija je u nastavku akcije "Akciza" zaplenila 15.897 paklica cigareta marke "Trokadero", "Marlboro", "Marble", "Merlin", "Memfis" i "Monte karlo" bez akciznih markica, verovatno sa područja Kosova i Metohije.

Tokom akciju "Akciza", pripadnici Policijske uprave Kraljevo su u prethodnom periodu 2012. godine u 11 zaplena oduzeli oko 74.000 paklica raznih vrsta cigareta vrednih oko osam i po miliona dinara.
- 4. oktobar 2012. - Policija iz Sremske Mitrovice je, prilikom kontrole vozila na autoputu Batrovci-Beograd, u automobilu "folksvagen džeta" pronašla 6.000 paklica cigareta "monte" sa akciznim markicama Crne Gore.
- 12. septembar 2012. - Novopazarska policija je lišila slobode jednu osobu u čijoj kući je pronašla 6.500 paklica cigareta marke "marlboro" bez potrebne prateće dokumentacije.
- 9. avgust 2012. - Novopazarska policija je na magistralnom putu Novi Pazar - Raška, u vozilu beogradskih registracija, pronašla 11. 878 kutija cigareta, stranog porekla, bez potrebne prateće dokumentacije.
- 27. aprila 2012. - Kragujevačka policija zaplenila je u automobilu "folksvagen pasat" 1.000 boksova cigareta "malbi", čija se vrednost procenjuje na milion dinara i podnela krivičnu prijavu protiv vozača zbog nedozvoljene trgovine.
- 16. marta 2012. - Požarevačka policija zaplenila je 1000 bokseva cigareta "fast" i lisila slobode dve osobe zbog sumnje da su cigrete preko Dunava švercovali u Rumuniju.
- 15. marta 2012. - Valjevska policija je na Ibarskoj magistrali zaplenila 1.200 boksova cigareta "Merlin" bez akcizne markice, čija je vrednost oko 1,5 milion dinara, i lišila slobode dve osobe.
- 1. februar 2012. - U Raški i u obližnjem selu Brvenik policija je zaplenila 2.000 boksova cigareta marke "Iv", vrednih oko 1,7 miliona dinara.
Cigarete su pronadjene u parkiranom džipu, kraljevačke registracije, i u automobilu "folksvagen pasat", beogradske registracije.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.