Reklame


Čim sam malo otkopao zemlju na zemlju je ispalo pet, šest zlatnika i što sam više kopao, bilo ih je sve više. Bio je to prizor kao u filmovima, odmah su se spustile i druge kolege, svi smo još uvek u neverici - pričao je speleolog Rađa

Premija: Speleolozi sa ćupom punim zlata
Premija: Ćup pun zlata Foto: Jutarnji list
MOSOR-  Senzacija... Hrvatski speleolozi pronašli su četiri kilograma zlatnika i nakitaneprocenjive vrednosti.Tačno 61 zlatnik, 23 zlatne ogrlice, 7 narukvica ukupne težine 4,2 kilograma otkrili su u petak u Zlatnoj jami na Mosoru članovi Dalmatinskog speleološkog saveza.
Na ovo veliko otkriće i pravo blago pod zemljom naišli su pri redovnom biospeleološkom istraživanju koje provode na svim dalmatinskim planinama pa tako i na Mosoru.
- Već smo nekoliko puta obišli područje oko Zlatne jame, naišli smo na veliki broj neobičnih buba pa smo nastavili istraživanje kako bi otkrili i druge vrste. Jama nije duboka, nakon par minuta od spuštanja s kolegama sam pretraživao po kosini jame jer se upravo na tim mestima skuplja najviše buba, te sam u jednom trenutku opazio kako nešto svetli u mraku - priča Tonći Rađa, iskusni speleolog koji je u dugogodišnjoj praksi pod zemljom nailazio na otpad, bombe, strvine, a na žalost i brojne ljudske kosti, ipak ovakav pronalazak s razlogom ga je šokirao.
- Čim sam malo otkopao zemlju na zemlju je ispalo pet, šest zlatnika i što sam više kopao, bilo ih je sve više. Bio je to prizor kao u filmovima, odmah su se spustile i druge kolege, svi smo još uvek u neverici - priča nam Rađa.
Oprezno su nastavili kopanje i uskoro uvideli kako pronađeno blago nije jedino.
- Na dubini od 25 centimetara opazili smo tvrdi predmet valjkastog oblika i kopajući dalje shvatili da je u zemlji ćupOprezno smo ga otkopali, bio je u jako dobrom stanju, gotovo neoštećen, a kada smo zavirili u ćup unutra je bilo još zlatnika, ali i drugog zlatnog nakita - priča Rađa koji s kolegama speleolozima još uvek ne može da veruje da im se desilo tako bogato otkriće.
Kad su se pribrali, speleolozi su pokupili i prebrojali sve zlatnike i o pronalsku obavestili policiju. Šta će biti sa zlatnicima i nakitom još uvek nije poznato....
Tražili od policije da ogradi jamu
Pretpostavlja se da Zlatna jama skriva još blaga, i upravo zbog toga kao i zbog činjenice da zlatnici imaju i veliku numizmatičku vrednost, speleolozi su odmah uputili molbu Ministarstvu kulture da uz pomoć policije ograde i čuvaju to područje. S obzirom da je u hrvatskoj vremeuskršnjih praznika molba još nije stigla u Ministarstvo pa speleolozi očekuju da će Zlatnu jamu početi da čuvaju tokom ove sedmice.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.