Reklame


Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič saopštila je danas da je u toku nova runda bilateralnih sastanaka visoke predstavnice EU sa pregovaracima iz Beograda i Prištine.
Ketrin Ešton i Ivica Dačić prilikom prošlog susreta u Briselu

Današnja runda dijaloga Beogarda i Prištine počela je jutros sastankom Ketrin Ešton sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Ešton se potom sastala sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigli su nešto pre 11,30 časova u sedište evropke diplomatije u Briselu, gde će biti nastavljen dijalog sa Prištinom, uz posredovanje Ketrin Ešton.

Tači je izjavio u Briselu da se Priština zalaže sa postizanje sporazuma sa Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnsoiti Kosova i Srbije.

"Došli smo ovde s najboljim namerama da postignemo sporazum između države Kosovo i Srbije, sporazum u duhu dobrosusedskih odnosa i evroatlantske budućnosti dve zmelje i njihovih naroda", rekao je Tači novinarima uoči današnje runde dijaloga u Briselu.

On je ocenio da bi taj sporazum bio u interesu ne samo Kosova već i Srbije, regiona i EU, i izrazio nadu da će "Srbija raditi" na njegovom postizanju.

"Želimo da se pomaknemo iz prošlosti, ka dobrim odnosima sa susedima
i miru. Imali smo čitav vek sukoba i vreme je da krenemo ka miru", rekao je Tači pre sastanka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton kojim je počela deveta runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Nikolić: Imamo podršku građana za ovakvo ponašanje i samo ovim ponašanjem možemo da se odbranimo

Cilj susreta je da se vidi da li ima pomaka u već iznetim stavovima i da se ponuda koja je prethodno predočena Beogradu, poboljša i precizira, naveli su agenciji Beta diplomatski izvori u Briselu.

Delegaciju Beograda čine premijer Srbije Ivica Dačić, potpredsednici vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, i direktor Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije.

Poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine održana je 2. aprila i tada nije postignut dogovor.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je današnji sastanak u Briselu hitno zakazan, a da je Beograd obavestio EU o tome šta je "dovoljan razlog i uslov" da prihvati sporazum sa Prištinom i najavio da će to biti tema današnjih razgovora.

"Proteklih dana definisano je nekoliko pitanja za koja Beograd smatra da je nepohodno da budu sadržana u dogovoru da bi srpska strana mogla da prihvati taj dokument", rekao je Dačić za Tanjug.
 

Brisel: Poslednja šansa da Srbija dobije datum pregovora

 

Predstojeća runda je, kako je nezvanično poručeno iz Brisela, poslednja šansa da se ispuni uslov Evropskog saveta da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU u junu.
 
Savet je u decembru prošle godine uslovio datum "vidljivim i održivim napretkom" u odnosima Beograda i Prištine.
 
Posle vesti da će danas u Briselu biti nastavljeni razgovori, odloženo je usvajanje izveštaja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea o Srbiji i Kosovu, koji je juče trebalo da bude predstavljen članovima kolegijuma Evropske komisije.
U Strazburu bi o napretku Srbije u evropskim integracijama danas trebalo da raspravlja i Evropski parlament, ali je i ta rasprava postala neizvesna nakon vesti o tome da se razgovori u Briselu nastavljaju.
 
Beogradski i prištinski analitičari ocenili su da bi u devetoj rundi dijaloga Beograd i Priština mogli da postignu dogovor koji bi uvažio minimum zahteva Beograda i otvorio vrata za nove korake na evropskom putu obe strane.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.