Reklame


U dokumentu se traži da agenti dođu do podataka, kako bi mogli dovesti u pitanje kredibilitet navedenih svedoka pred Tribunalom, pa se traži prikupljanje podataka o devijacijama, psihosocijalnim promenama i zdravstvenim problemima svedoka

Hrvatska diskredituje svedoke
Foto: Frontal.rs
BANJALUKA – Dokument kojim se potvrđuje da je hrvatska država bila uključena u špijunažu i diskreditaciju svedoka koji su se pojavljivali na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču isplivala je u javnost.
Naime radi se o dokumentu hrvatske Protivobaveštajne agencije ( POA), koji se sastoji od devet strana sa oznakom “ državna tajna”, koji govori kako su nekadašnji šef POA Tomislav Karamarko ( sada predsednik HDZ Hrvatske), Josip Buljević ( sada hrvatski konzul u Los Anđelesu) i Joško Badžim (kontrolor tajnih službi u "Uredu veća za nacionalnu bezbednost") opstruisali rad Haškog tribunala špijunirajući svedoke, istražioce, nevladine aktiviste, diplomate i diskreditovali ih, kao ne bi mogli svedočiti protiv hrvatskih generala.
Foto: Frontal.rsFoto: Frontal.rs
U dokumentu se sam Karamrko lično ne spominje, ali je on bio komandant čitave operacije, dok je Buljević zbog uspešne aktivnosti bio nagrađen konzulskim mestom u Los Anđelesu.
Cilj opstrukcije bio je da general Markač ne želi svedočiti u nekim procesima u Hrvatskoj, dok u Hagu ne istekne rok za žalbu.
Bez obzira na obaveštajna nagađanja, ovaj dokument pokazuje da su u odbranu visokih hrvatskih oficira bile uključene sve državne strukture.
U naredbi za špijunažu Klasa: P0200-SS0001, Urbroj: 539-20-01220-06/64972, datum: 29.6.2006., koji je dostavljen načelnicima svih centara u Hrvatskoj traži se dostavljanje identifikacijskih podataka za prvi deo svedoka Tužilaštva Haškog tribunala, koji su trebali svedočiti sa suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku.
Foto: Frontal.rsFoto: Frontal.rs
Radi se o spisku od 113 imena koji počinju od Andić Jove do Matić Božidara, uz nacionalnost, datum i mesto rođenja, zanimanje sadašnje i prejašnje, te sadašnju adresu i eventualno još neku napomenu koja je poznata obaveštajnoj službi.
U dokumentu se traži da agenti dođu do podataka, kako bi mogli dovesti u pitanje kredibilitet navedenih svedoka pred Tribunalom, pa se traži da se prikupe informacije i podaci o eventualnom protivustavnoj i protivzakonitoj delatnosti istih, kao i na prikupljanje raznih psihosocijalnih i zdravstvenih obeležja i devijacija koje mogu uticati na verodostojnost svedoka.
U dokumentu se traži da ovakve prikupljene informacije dostavljaju sukcesivno kao bi bile što lakše obrađene, a zbog kvalitetnije pripreme odbrane da se dostavljaju što ranije.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.