Reklame


Beogradski mediji daju detalje mučnih razgovora o Kosovu u Briselu, koji su možda bili odlučeni i pre samog početka. Da li je razgovor Hašima Tačija sa američkim izaslanikom Filipom Rikerom pravi razlog što je Vučić u jednom trenutku pitao Eštonovu i Tačija: "Šalite li se sa nama?".
Pregovarači iz Srbije su bili potpuno šokirani razvojem događaja na osmoj rundi pregovora o Kosovu u Briselu pošto se situacija iz sata u sat pogoršavala, a trebalo je da bude suprotno, pišu beogradske "Novosti".

Članovi pregovaračkog tima prenose da je Tači od početka tvrdo branio stav da Zajednica srpskih opština ne može da dobije ama baš nikakva izvršna ovlašćenja.

Svaki srpski predlog je odmah odbacivan. Trošili su se i živci i minuti u tom natezanju, da bi Aleksandar Vučić u jednom trenutku jasno rekao Tačiju, koji je isključivo insistirao na ustavnoj organizaciji Kosova

"Ovde nam pričate o poštovanju nekakvih vaših upravnih okruga, a ne možete ni da kročite na sever Kosova".

Nakon toga, posle prve pauze, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je obavestila naše pregovarače da je Priština ”pristala na veliki ustupak”. A taj Tačijev ”ustupak” samo je još više produbio provaliju između dve strane.

"Hteli su da našem severnom regionu pridruže južnu Mitrovicu, Vučitrn i Srbicu. Time bi se etnička struktura severa preokrenula u korist Albanaca i odnos bi bio 65 prema 35", prenosi list.

U razgovorima opet nije bilo pomaka. Posle sledeće pauze, Tači je ponudio novi ”ustupak”.

"Spremni smo da razgovaramo o demilitarizaciji te vaše Zajednice srpskih opština, ali samo ako za to dobijete dozvolu NATO", ciničan je bio šef prištinske delegacije.

Vrhunac grotesknih pregovora nastao je kada je Eštonova predložila da se prihvati sporazum koji je našem timu samo pročitan, a iz kog je faktički proizilazilo ukidanje svih srpskih institucija na severu. Nadležnosti u policiji i pravosuđu na kojim smo insistirali, gotovo da nisu ni pomenute. Evropa ništa nije ponudila.

Suočen sa tim ”velikodušnim paketom”, Vučić je u neverici upitao Eštonovu i Tačija:

"Da li se vi to šalite sa nama?"

Tako su, iza tapaciranih vrata na Šumanovom trgu u sedištu evropske diplomatije, pregovori Beograda i Prištine došli na ivicu potpunog debakla, otkrivaju današnje "Novosti".

A beogradski mediji špelulišu da je debakl bio pripremljen u nekoj drugoj kuhinji i to pre nego što su počeli prvi sastanci na Šumanovom trgu.

Prema navodima meidja, kosovski premijer Hašim Tači je povukao pistanak Eštonovoj od pre desetak dana nakon susreta sa američkim zvaničnikom Filipom Rikerom u utorak pre podne.

Prema tim izvorima, Tači je, name, još pre desetak dana dobio određene "instrukcije" gde ge očekuje da Priština bude kooperativna na šta je kosovski premijer pozitivno odgovorio, ali je posle sastanka sa Rikerom u Briselu uoči početka osme runde, to obećanje povukao.

Isti izvor navodi da se ne može tvrditi da je to posledica upravo sastanka sa Rikerom, s obzirom da je portparol Stejt departmenta juče izjavila da Srbi treba da dobiju neku vrstu autonomije, zbog čega se Tačijeva odluka može tumačiti kao "ustupak" domaćoj javnosti.

Portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku Maja Kocijančič danas nije mogla Tanjugu da potvrdi da li su na stolu bila rešenja od kojih je Tači kasnije odustao niti da li je bilo reakcija Eštonove.

"Evropska unija je samo posrednik u dijalogu, ništa više", kazala je Kocijančič i dodala da ne može da komentariše medijske spekulacije koje su se pojavile nakon završetka osme runde dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor Tanjuga blizak pregovaračkom timu Prištine nije želeo da komentariše medijske spekulacije prema kojima je kosovski premijer najpre pristao na zahteve Eštonove, da bi u Briselu 2. aprila od njih odustao, i zbog čega je navodno Ešton bila razočarana, dok drugi izvori navode da je to vrlo moguće.

Izvori bliski prištinskom pregovaračkom tipu, međutim, tvrde da Ešton nije imala nikakav papir koji je ponudila pregovaračima u Briselu 2. aprila, ali je, kako kažu, imala aktivnu ulogu u razgovoru i "verbalno" iznosila predloge.

Medijske spekulacije o tome da je na stolu bio i predlog sličan "Erdutskom sporazumu", koji bi obezbedio neku vrstu međunarodnog protektorata za sever u prelaznom periodu, prištinski izvori odbacuju.

Kocijančić je za agenciju Anadolija ponovila koja je uloga EU u dijalogu, a Tanjugu je juče izjavila da su u ovom trenutku konkretni predlozi rešenja na stolu, ali ne i da li će možda još jedan, barem i neformalan, sastanak biti održan pre 16. aprila, kada Ešton treba da finalizira izveštaj o napretku.

Portparolka visoke predstavnice je kazala i da će Beograd i Priština u narednim danima biti u kontaktu sa Eštonovom i da će joj preneti svoje odluke.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je utorak "dan D" za Srbiju i da do tada moramo da se izjasnimo da li prihvatamo ono što nam je u Briselu ponuđeno.

(MONDO, foto: Evropska komisija)

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.