Reklame


Većina Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, pokazalo je istraživanje Pju riserč centra, što je prva većinska podrška u poslednjih 40 godina anketiranja.
Kako prenose sve američke televizije, 52 odsto ispitanika je reklo da podržava legalizaciju, dok joj se protivi 45 odsto anketiranih.

U odnosu na istraživanje od pre tri godine, broj onih koji su za legalizaciju marihuana porastao je za 11 odsto.

Prvo istraživanje o ovoj temi sproveo je Galup 1969. godine, i tada se legalizaciji "trave" protivilo čak 84 odsto Amerikanaca.

Birači u državama Vašington i Kolorado odlučili su na referendumu u novembru prošle godine da podrže legalizaciju marihane, čime su postale prve savezne države u SAD koje su to učinile.

Ipak, tamo su i dalje na snazi federalni zakoni prema kojima je posedovanje marihuana krivično delo.

Novo istraživanje Pju centra (Pew Research Center) navodi da se tri petine ispitanika zalaže da federalna vlada ne sprovodi zakone o marihuana u državama koje su izglasale legalizaciju.

Takođe, 72 odsto ispitanika smatra da su troškovi koje država pravi u borbi protiv dilera "trave" veći od dobiti koja se time postiže.

Najveći rast podrške legalizaciji primećen je kod hispano populacije, gde sada 51 odsto ispitanih kaže "da", dok je pre tri godine taj procenat iznosio 35.

Rast je primetan i kod umerenih i liberalnih republikanaca, sa 36 na 53 odsto, dok je najmanja podrška kod starijih birača i konzervativnih republikanaca.

Istraživanje je sprovedeno od 13. do 17. marta.

(Tanjug, foto: people-press.org)

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.