Reklame


Katastrofalna eksplozija fabrike đubriva u trenutku je od mirnog teksaškog gradića Vesta napravila mesto koje podseća na poprište nuklearne kataklizme. Spaljena zemlja, uništena vozila, zgrade koje su ili sasvim srušene ili oljuštene do skeleta, očajni stanovnici koji su evakuisani u susedni grad... Sve su to prizori iz Vesta u satima nakon eksplozije u kojoj je prema zvaničnim informacijama poginulo 15 ljudi, ali se nezvanično govori i o 70 žrtava.
Postapokaliptični prizori u Vestu nakon eksplozije
 
Prizor kao iz filma "Terminator"
Eksplozija je tresla kuće u prečniku od 80 kilometara, a svedoci u opisima događaja koriste reči kao što su "nuklearna bomba", "rat", "Irak", "kataklizma"...

Eksplozija je lansirala ogroman plamen u vazduh, koji se video kilometrima okolo. Među onima koji su povređeni u nesreći je i lokalni šef štaba za vanredne situacije Džordž Smit.
"Pečurka" na nebu posle eksplozje fabrike đubriva
 
Potpuno uništena jedna od stambenih zgrada u Vestu, nedaleko od fabrike
- Prozori su se obrušili na mene, krov se obrušio na mene - rekao je Smit.


Bred Smit živi čak 80 kilometara daleko, a osetio je eksploziju u kući.

- Nismo imali pojma šta je. Na prognozi su najavili oluju, pa smo se žena i ja zapitali: "Da li je poranila šest sati?" - kaže Bred Smit.

Vatrogasci su bili među prvim žrtvama eksplozije
 
Deo krova fabrike nasred puta
 
Eksplozija se osetila i na 80 km daleko od mesta nesreće
Nekoliko sati nakon eksplozije, u lokalnu bolnicu počeli su da pristižu povređeni, sa lakšim, ali i težim povredama. Oni koji su ostali bez kuća morali su da utočište nađu u susednom gradu.

Grad duhova: Vest je danas grad bez stanovnika, a mogu se videti samo zgrade s polupanim staklima i puste ulice kojima povremeno prođu kola sa sirenom
 
Procene o pričinjenoj šteti još nisu iznete
Grad je danas praktično pust, jer su svi stanovnici morali da budu odvedeni na bezbednu poziciju. U Vestu mogu da se vide samo svetla kola hitne pomoći, vatrogasaca, policije i vojske.

Grad čeških emigranata


Vest je gradić smešten na 120 km severno od Ostina u Teksasu. Zbog velike češke zajednice, u turističkim prospektima reklamira se kao "Ček point centralnog Teksasa" (igra rečima: Czech, češki/Check, provera).

Imigranti iz Češke su u Vest stigli 1880. godine, a i danas održavaju živu vezu s maticom. Zato se u Vestu i danas mogu naći "Češka pekara", "Hotel Češka"...

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.