Reklame


Premijer Kosova na sve načine pokušava da spreči dogovor s Beogradom kako bi imao alibi da vojnom akcijom očisti preostale Srbe

Hašim Tači, sporazum, Srbi, proterivanje Srba, Kosovo i Metohija
BEOGRAD - Hašim bi da očisti Srbe!
Premijer Kosova Hašim Tači na sve načine pokušava da minira dogovor s Beogradom, a sve s ciljem da promeni stvari na terenu, odnosno na severu Kosova, i da otera preostale Srbe iz pokrajine, saznaje Kurir.

Naime, prema izvorima Kurira iz kosovske administracije, Tači je spreman čak i da pokuša neku vrstu zastrašivanja u vidu vojne akcije kako bi Srbi sa severa Kosova, ali i enklava, počeli da napuštaju kuće.

- U Briselu odbija sve, a ništa ne nudi. Njemu ne odgovara da se postigne dogovor s Beogradom kako bi pokušao nasilno da zauzme sever i protera preostale Srbe, kojih ukupno na Kosovu ima oko 120.000. Ukoliko bude uspeo da zaoštri situaciju na severu KiM, to neće ostati samo na tome, već će se odraziti i na ostatak Srbije, poput Vojvodine i Sandžaka - upozorava izvor Kurira.

Naš sagovornik kaže da se već pripremaju sinhronizovane akcije Albanaca s Kosova i pojedinih separatista iz Vojvodine i Sandžaka. Oni jedva čekaju da bukne problem u južnoj pokrajini, jer znaju da bi se to proširilo i na ostale delove Srbije.
Inače, prema nezvaničnim procenama, u enklavama južno od Ibra živi oko 70.000, a na severu Kosova oko 50.000 Srba.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da bi takav scenario Tači sigurno najviše voleo, ali da je ipak malo verovatno da bi i pored svih pritisaka na Beograd međunarodna zajednica to dozvolila.

- Bez obzira na sve, moraće da popusti. Ipak mislim da Kfor ne bi dozvolio egzodus Srba sa severa. To bi bio skandal i za međunarodnu zajednicu. Ali moguće je očekivati incidente, bombaške napade, pa čak i ubistva - rekao je Drecun.
Pantić: Tači nas neće uplašiti

Krstimir Pantić, zamenik šefa Kancelarije za KiM, kaže za Kurir da bez obzira na ogromne pritiske Prištine i njihovog premijera Tačija, Srbi neće napustiti tu teritoriju.
- Srbe sa severa neće uplašiti ničiji planovi. Mi ne priznajemo kosovske institucije i oni nemaju kontrolu na severu Kosova. Nadamo se da će to uvideti i međunarodna zajednica - uverava Pantić.
Vulin: Nasilja ne sme biti

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin poručio je da će Srbija pregovarati još hiljadu godina, ali neće dozvoliti da se martovsko nasilje ili ono od 1999. godine ponovi. On je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da se jasno izjasne o onome što izjavljuje premijer Hašim Tači i da kažu da li to podržavaju.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.