Reklame


Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) s čijim je bludnim radnjama upoznat i Sinod SPC odnose s mladićima najčešće zakazuje preko sveštenika za koje smatra da su mu odani.
Vladika Vasilije
Na jednom od snimaka sveštenik razgovara sa mladićem koji je očito pre toga proveo vreme s vladikom i na kome se jasno čuju utisci: „Sve je bilo super”, ali se i saznaje da je vladika „opušten lik”, između ostalog i „baš galantan“.

Sinod SPC poseduje obilje sasvim konkretnih dokaza za sankcionisanje vladike Vasilija, međutim, i pored toga ne preduzima ništa. Među materijalom su fotografije, audio i video snimci, ali i 40 svedočenja mladića - bogoslova i sveštenika o vladičinom seksualnom životu, ali i prinudi. Nije moguće precizno utvrditi koliko je audio i video snimaka napravljeno tokom Kačavendinih kontakata sa mladićima, kao ni od kada upražnjava za monaha nedozvoljene radnje.

„Blic” je imao uvid u video-snimak na kome je Kačavenda u zagrljaju i ljubi se s mladićem i ovaj materijal, kao i snimak vladike koji je na krevetu sa mladićem, poseduje nekoliko građana Bijeljine.

Na audio-snimku koji je slušan u Patrijaršiji, a koji je deo kolekcije koji poseduje Crkva, jeste dijalog jednog od vladičinih sveštenika s mladićem. Mladić, sudeći po sadržaju razgovora, naplaćuje svoje usluge. „Blic” prepričava razgovor:

- Ajde, dođi, dođi - kaže sveštenik.

- Ne mogu. Nemam vremena. Imam samo 15 minuta slobodno - kaže mladić.

- Da li je sve bilo u redu prošli put? - pita sveštenik.

- Pa naravno, sve je bilo super - odgovara mladić.

- Znači sve je u redu? - iznova pita sveštenik.

- Ma da! Baš sam se iznenadio! Tip je super. Potpuno opušten! Oduševio sam se - tvrdi mladić.

- Znači odlično - dodaje sveštenik.

- Zadovoljan sam i baš je galantan - kaže mladić.

Juče nije bilo moguće ni među dobro obaveštenim sveštenstvom Eparhije zvorničko-tuzlanske saznati koji sveštenici zakazuju vladici sastanke s mladićima, ali ni koliko vladika plaća svoje nedozvoljeno zadovoljstvo. Jedan od sveštenika kaže za „Blic” da se u Eparhiji odavno sumnja da vladiku snimaju upravo oni koji „dolaze kod njega”.

- Da l’ oni njega posle ucenjuju time, šta rade... Ko to zna... Al, strašno je sve to - kaže sveštenik koji je potpisao peticiju podrške vladici, a koju su organizovali Kačavendini namesnici u nameri da mu sačuvaju poziciju na predstojećem majskom Saboru. Inače, peticiju nisu potpisala samo tri sveštenika od oko stotinu.

Video-snimak u koji je „Blic” imao uvid traje oko pet minuta. Vladika je obučen u ‘civilnu’ garderobu. U zagrljaju je s mladićem i ljube se. Snimak je isprekidan i, sudeći po kvalitetu, najverovatnije napravljen mobilnim telefonom.
 
Ne čekati sabor

Sinod ima ovlašćenja da postupa u slučaju vladike Vasilija (Kačavende), a ne da čeka majski sabor na koji će episkop doneti potpise podrške. Sinod već ima podnet vladičin zahtev za penziju od novembra kada je posle uvida u jedan od snimaka Sinod to zatražio od njega, a on pristao i sada, sudeći po peticiji, odustao.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.