Reklame


Jedna vrsta slatkovodne kornjače sa Sejšelskih ostrva za koje se verovalo da je izumrla, zapravo nikada nije ni postojala, saopštili su naučnici posle genetskih analiza.
Mada se ljudski rod smatra krivim za nestanak nekoliko vrsta kornjača, najnoviji rezultati analiza DNK, koje je sproveo tim nemačkih i austrijskih istraživača, oslobodili su ga odgovornosti za izumuranje barem jedne od njih - vrste pod nazivom Pelusios seychellensis.

Genetskim analizama utvrđeno je da je ova kornjača, koja se od 2003. nalazila na popisu izumrlih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), u stvari široko rasprostranjena zapadnoafrička kornjača pelusios castaneus, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu "PloS uan".

Istraživači veruju da su ljudi u 19. veku doneli nekoliko jedinki ove afričke kornjače na Sejšele gde je kasnije proglašena endemskom vrstom.

"Proučili smo DNK primerka koji se čuva u prirodnjačkom muzeju u Beču i otkrili da nije reč o posebnoj vrsti kornjače", rekao je koautor studije Uve Fric sa Istraživačkog instituta Senkenberg u Drezdenu.

Naučnici dugo nisu znali kako da objasne veliku sličnost između sejšelske i zapadnoafričke kornjače. Zbog velike udaljenosti, smatrali su da je reč o nekoj drugoj vrsti, objasnio je Fric.

(Tanjug, foto: printscreen)

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.