Reklame


Hag - Sud u Holandiji osudio je danas na 12 godina zatvora bivšeg službenika ministarstva spoljnih poslova zbog špijuniranja i dostavljanja poverljivih vojnih dokumenata Rusiji, uključujući i materijal vezan za aktivnosti NATO na Kosovu i Avganistanu.

"Sud smatra da su izvedeni dokazi da je dostavljao poverljiv materijal Ruskoj Federaciji na zahtev ruske obaveštajne službe - SVR", navedeno je u saopštenju suda.

Sud ističe da je 61. godišnji Holandjanin, za koga je navedeno samo da se zove Rejmond P., "narušio i ugrozio interese Holandije i njenih saveznika".
 
Među materijalom koji je dostavljao Moskvi nalaze se pretežno politička i vojna dokumenta NATO i Evropske unije, uključujući i ona koja se tiču situacije u Libiji, posmatračke misije EU u Gruziji i misije na Kosovu i Avganistanu.

"On je delovao isključivo u skladu da svojim ličnim finansijskim interesima kako bi platio svoje dugove i imao 'odredjeni' stil života", obrazložio je sud, a prenosi AFP.
 
Prema dokazima suda, osudjeni Holandjanin je sebi pribavio korist od 72.200 evra za svoje špijunske aktivnosti u periodu od januara 2009. do avgusta 2011. godine.
 
On je uhapšen na amsterdamskom aerodromu Shipol pre godinu dana dok je nameravao da se ukrca na avion za Bangkok.
 
Prilikom hapšenja, kod njega su pronađene četiri USB memorije sa "osetljivim materijalom".
 
Tužilaštvo, koje je tražilo kaznu od 15 godina zatvora, navodi da je špijun iz Holandije rezervisao let preko Beča kako bi u tom gradu predao materijal koji je imao kod sebe.

Holanđanin je otkriven pošto je nemačka policija upala u kuću sumnjivog bračnog para iz Rusije u gradu Marburgu, koji su, kako tvrde vlasti, usmeravali njegove aktivnosti.

Bračni par, sa šifrovanim imenom Andreas i Hajdrun Anšlag, optuženi su da su za bivšu tajnu službu Sovjetskog Saveza KGB špijunirali u Zapadnoj Nemačkoj od 1988, a potom i za njegovu naslednicu SVR.
 
Njima se trenutno sudi pred sudom u Štutgartu i suočeni su sa kaznom zatvora do 10 godina ukoliko budu proglašeni krivim za špijunažu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.