Reklame


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć, gostujući na Radio-televiziji Srbije da i dalje prima preteće poruke zbog parafiranja predloga briselskog sporazuma o Kosovu, ali dag a to ne plaši jer nije "izdajnik".
Ivica Dačić
Dačić je rekao da je i večeras dobio preteću poruku od "čoveka iz Sremske Mitrovice", čija je sadržina bila da će "dobiti metak", ali da je, uz konsultacije sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, naložio policiji da ne reaguje na takve pretnje.

- Policija je to počela da radi, ali smo Vučić i ja to zaustavili da ne bismo od njih pravili heroje i da ne bi ispalo da smo se nečega uplašili - objasnio je Dačić.
On je istakao da nije izdajnik i da želi da vodi jasnu i odlučnu politiku, podsetivši na 1389. godinu i žrtvu Srbije zarad očuvanja svog naroda.


- Dobio sam i poruku da smo izdali cara Lazara. On je stradao na Kosovu, ubio ga je Bajazit. Carica Milica je sledeće godine odvela svoju ćerku u harem Bajazita, dala je za ženu čoveku koji je ubio njenog muža, čoveku druge vere, koji je napao Srbiju, odrubio glavu njenog muža. Zašto? Odluku je doneo Sabor i crkva. Da li je carica Milica izdala svog Lazara time? To je uradila zbog svog naroda i danas su u SPC Milica i Olivera simbol žrtve za srpski narod - objasnio je Dačić.

Premijer je poručio građanima Srbije koji su otišli u inostranstvo da ne dele lekcije iz tih zemalja, već da se vrate u Srbiju i podele sudbinu svog naroda.
- Iz Austrije mi je jedan poslao poruku i rekao da nikako ne ulazimo u Evropsku uniju. On je otišao u Austriju, tamo je odveo decu, a ovde će druga deca da budu uništavana. Vratite se u Srbiju, delite sudbinu svih, pa onda delite lekcije - rekao je on.

Eštonova i Rasmusen najbolja garancija bezbednosti


Ketrin Ešton
Dačić je takođe istakao da je predlogom briselskog sporazuma o severu Kosova i Metohije garantovana najveća moguća bezbednost srpskom stanovništvu sa severa pokrajine i da veće garancije od tih nisu mogle da budu postignute.

- Dobili smo garancije od onih koji komanduju, a to je da kosovska vojska ne sme da dođe na sever. To je prvi put da smo dobili takve garancije. Dobili smo ih od generalnog sekretara NATO (Andersa Foga) Rasmusena, a bila je prisutna i (visoka predstavnica Evropske unije) Ketrin Ešton. Oni su garanti sporazuma - rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

On je objasnio da buduća kosovska vojska "ili bilo koja druga formacija" neće moći da uđe na teritoriju četiri opštine.

- Može da dođe na sever samo uz pristanak Kfora, odnosno NATO i u to u slučaju katastrofa i to samo uz pristanak Srba. Mi nismo mogli da izmislimo veću garanciju - naglasio je Dačić.

On je ukazao i da je bolje da sprečimo neku buduću kosovsku oluju nego da kasnije držimo parastose.

- Ova Vlada preuzima odgovornost, svako može lično da se žrtvuje ali niko nema pravo da žrtvuje ceo narod. Ceo srpski narod je žrtvovan proteklih sto godina - podsetio je on i dodao da smo vodili bitke za koje smo unapred znali da ne možemo da ih dobijemo.

- Možda će nas mrzeti, ali kasnije generacije će nas poštovati - rekao je Dačić.

Rusija podržava konačno rešenje za Kosovo

Vladimir Putin
Premijer je istakao da Srbija ima punu podršku Rusije u rešavanju konačnog statusa Kosova a sporazum parafiran u Briselu je bajpas do tog konačnog rešenja.

- Rusija podržava srpski stav kada je reč o konačnom rešenju i tu podršku ne uslovaljava - rekao je Dačić povodom razgovora koje je pre poslednje runde dijaloga vodio u Moskvi.

On je dodao da ima obećanje ruskog predsednika Vladimira Putina da će o tome razgovarati sa predsednicima SAD i Nemačke i drugih uticajnih evropskih zemalja.
 
- U Rusiji smo pričali o strateškoj podršci Rusije konačnom status Kosova, a o toj najvažnijoj stvari o konačnom rešenju u Briselu još nije bilo reči. Ova podrška Moskve se ne odnosi na pitanja koja su bila u toku, a koja su se ticala privremenih rešenja, koja nemaju vezu sa konačnim rešenjima - kazao je Dačić i ponovio da je Beograd bio spreman da priča o tom glavnom pitanju, ali da je to Prišitna odbijala jer je za nju to završeno pitanje.

- Kada govorimo o konačnom rešenju, jasno je da ono ne može biti bez UN, to je naš jedini adut, sve ostalo su organizacije koje ne zavise od nas.... i zato su nam potrebne političke konsultacije na visokom nivou (sa Rusijom)", kazao je Dačić i podsetio da Rusija nikada nije usporila evropski put Srbije, ali je protiv ucena koje dolaze iz EU.

- Nismo u stanju sami da blokiramo put Kosova ka UN, ali možemo uz pomoć naših prijatelja Rusije i Kine - ponovio je Dačić i dodao da je to jedini adut Srbije.

Priče o tome da je Rusija mogla vojno da interveniše na Kosovu je samo fantazija u nečijim glavama, kazao je Dačić i dodao da u Moskvi nije bilo reči o tome da se vojni kontigent uputi na Kosovo jer je to za njih neprihvatljivo zbog NATO komande.

Nismo prodali Kosovo za datum

Premijer je istakao da nije tačno da je državni vrh prodao Kosovo zarad dobijanja datuma za početak pretpristupnih pregovora sa EU.
Dačić je rekao da je potpisivanjem predloga sporazuma spaseno "ono što se spasti može", ujedno ocenivši kao lakrdiju stav jednog dela javnosti da je "Kosovo prodato za datum".
On je naglasio da je ulazak u EU nacionalni i državni interes Srbije, "jer ovaj narod treba da živi bolje, zato što je Rusija daleko, zato što ne možemo sami okruženi NATO i EU i jer ne možemo da imamo bolju budućnost van integracija".
Dačić nije odbacio mogućnost da se u pregovorima sa EU o priključenju pojave novi uslovi, ali da treba "pametno odigrati igru".
- Srbija će pregovarati po poglavljima kao i svaka druga država. To su prazne priče o novim preprekama. Mi Kosovo nismo završili, ovo je možda kraj početka, ali dajte da budemo pametni da zajedno odigramo ovu igru, da ne doživimo sudbinu sa nekih drugih teritorija. Dajte da pobedimo na neki pametniji način nego boreći se sami protiv celog sveta, jer u tome ne možemo da uspemo. Da li će biti nekih drugih tema, sigurno će biti, ali za nova uslovljavanja nećemo znati dok ne dobijemo datum - kazao je Dačić.

Ako ostanemo van EU prestići će nas i Albanija

Prema njegovim rečima potrebno je ući u EU, "a ukoliko nam se ne sviđa lako ćemo izaći", i kao dobar primer naveo Litvaniju.
- Litvanija je dobila sedam milijardi za strukturne reforme, a posle neka mi neko kaže da to nije u interesu Srbije. Oni sada imaju 19.000 dolara godišnje po glavi stanovnika - rekao je Dačić.
Govoreći o ekonomskoj koristi od ulaska u EU, Dačić je upozorio da će Srbiju, ukoliko ostane izvan EU, prestići i Albanija.
- Ako nas pretekne Albanija u ekonomskom razvoju, to znači da mi kao narod treba kolektivno da izvršimo hara-kiri - zaključio je Dačić i pojasnio da to ne znači da ima nešto protiv te zemlje, već da je ona oduvek bila sinonim za loš životni standard.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.